Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Obnova fresk na Vrzdencu

Od sredine julija do konca oktobra so v cerkvi svetega Kancijana na Vrzdencu potekala restavratorska dela na stenskih poslikavah. Freske mojstra Leonarda v prezbiteriju s konca 15. stoletja so bile delno poškodovane leta 1925, ko so jih odkrili in delno restavrirali.
K propadanju fresk pa je pripomogla tudi prisotnost vlage v cerkvi, ki je bila sanirana v letu 1998. Pod vodstvom Anite Klančar iz Šentjošta je bila letošnja obnova nadaljevanje konservatorsko-restavratorskih posegov iz leta 2006.
Zaključena je glavnina grobih del (odstranjevanje beleža na rebrih, kitanje, odstranjevanje nečistoč). Nekateri prizori so bili rekonstruirani in retuširani. Odprta je bila poslikana niša oziroma okno na severni strani prezbiterija, ki je bila pozidana zaradi naknadne dozidave zakristije.

Finančna sredstva za izvedbo del v višini 6500 € je iz redne dejavnosti namenil restavratorski center, Občina Horjul pa je zagotovila sredstva v višini 5000 €. Prezbiterij tako spet dobiva prvotno podobo, freske pa restavratorski mojstri s strokovnimi posegi rešujejo pred propadanjem. Naši predniki so z velikimi žrtvami in odrekanji poskrbeli za prekrasno obogatitev vaškega svetišča. Naša naloga pa je, da to bogato kulturno dediščino v čim večji meri ohranimo za prihodnje generacije.

Evgen Simonišek

Oglejte si tudi