Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Prvi koraki do naravnega organskega vrta

Vse več se odločamo za vrtnarjenje iz preprostega razloga, ker ne zaupamo zelenjavi, ki je v trgovinah prišla iz oddaljenih krajev. Zelenjava, ki se industrijsko pridela, je navadno polna ostankov pesticidov, težkih kovin in ne nazadnje ni več sveža in po dolgem transportu ji drastično pade vitaminska in uporabna vrednost. Veliko boljša rešitev je izbira lokalnih pridelkov na ekoloških kmetijah oz. preverjenih proizvajalcih varne hrane.

Najboljša rešitev pa je seveda, da si ustvarimo naravno okolje kar doma na vrtu ali v bližnji okolici, kjer lahko dobimo nekaj površine za obdelovanje, ki ni bila prej preveč onesnaževana z agrokemikalijami ali umetnimi gnojili. Navadno za takšne industrijske kmetovalne površine velja, da se nekje po treh letih že dobro očistijo, po tem ko začnemo izvajati organski trajnostni sitem za rastline, ki temelji na organskih naravnih gnojilih – t.i. organski izbor za rastline in naravnih krepilcih za rastline – t.i. lekarna za rastline.
V prihajajočem mesecu se bomo na vrtu ukvarjali največ z setvijo ali sajenjem rastlin. Čim več rastlin si pridelajmo kar iz semena in si sami pripravimo sejančke. Semena si lahko tudi shranjujemo sami tako, da del rastlin na vrtu pustimo, da osemenijo in enostavno poberemo semena in jih posušimo in shranimo. Tako, bomo kmalu prišli do svojim domačih semen, ki so naravna in tudi prilagojena okolju v katerem je rastlina zrastla. Če kupujemo semena posežemo po semenih, ki si bila v pridobljena v ekološki pridelavi. Enako se dobijo tudi ekološke sadike vseh vrst vrtnin, če smo zamudili, da bi vzgojili svoja lastna iz semena. Semena ali sadike lahko pred setvijo ali sajenjem namočimo v naravne krepilce za krepitev vrtnih zelenjadnic ali plodovk, za povečevanje odpornosti paradižnika, za zdrave začimbnice in dišavnice ali uspešno presajanje, lahko pa z njimi tudi rastline zalijemo, ko že posejemo ali posadimo rastline. Tako bomo povečali energijo kaljenja semen ali hitrejši razvoj korenin po zasaditvi. Ob sajenju, presajanju ali setvi vedno uporabljajte organsko zemljo, ki je rahla, dobro zadržuje vlago v območju korenin in pripravljena brez umetnih gnojil. Ko se tla v vrtu pripravljajo nikoli ne lopatajte takrat, ko so premokra, saj tako lahko porušite strukturo tal in zemljo še bolj zbijete. Zemlja v vrtu naj bo primerno suha. Pred sajenjem ali setvijo dobro pognojite. Lahko uporabite domači kompost ali organska gnojila, ki imajo dodan leonardit – naravni izboljševalec rasti ali mikorizo – za  ojačanje koreninskega sistema, da zagotovite rodovitnost tal, hitro naravno začetno rast rastlin in tako ustvarite domači organski vrt.
Čas je tudi za sajenje sadnega drevja, trajnic in jagodičevja. Pri trajnih rastlinah je vedno dobro skrbno pripraviti dovolj velike sadilne jame in  v njih primešati organsko zemljo in jih založno pognojiti. Vse trajnice potrebuje ob začetku rast več hranil, saj jih vgradijo v svoj rastlinski sistem, da imajo zalogo hranil za dlje časa. Uporabljamo lahko enaka gnojilo kot za organski vrt, ki vsebuje leonardit ali tudi naravne alge. Ob sajenju ne pozabite na voluharje, zato rastline zalijmo z naravnimi pripravki na bazi ricinusovega olja in recimo voluharjem stop že takoj, preden objedejo korenine mladih sadik. S pripravki na bazi ricinusovega olja lahko odženemo voluharja tudi z vrta, kjer si zelo rad postreže s korenovkami ali solatnicami, pa tudi z različnimi čebulnicami tudi okrasnih rastlin. Tudi proti krtu lahko uporabimo enake naravne rešitve.
Organski sistem trajnostnega vrtnarjenja se prične z  ustrezno pripravo tal z organsko zemljo, temeljnih gnojenjem za vzpostavitev organskega vrta. Sledi naravna krepitev rastlin z lekarno za rastline in dognojevanjem z organskim izborom za rastline, kjer rastline organsko dognojujemo, da dobimo zdrave organske plodovke, jagode, borovnice inp.

Marko Hočevar, univ.dipl.inž.agr.

Oglejte si tudi