Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Vrtec Marjetica prijazno sprejel 38 novincev

Horjul – Septembra se ponovno odpirajo šolske institucije, vanje pa vstopajo novinci. Ne le v šoli, tudi v vrtcu je bilo živahno. Letos jih je v horjulski vrtec na novo vstopilo 38 ter s tem naredilo velik korak na poti k samostojnosti.

Vrtec Marjetica pri Osnovni šoli Horjul je septembra v svoje skupine na novo sprejel 38 otrok. Nekaj otrok je sicer še ostalo na čakalnem seznamu, a le zato, ker zaenkrat ne izpolnjujejo starostnega pogoja. Nekateri od teh bodo vrtec začeli obiskovati med letom, ko bodo dopolnili 11 mesecev. September je tako izredno naporen mesec, posebej ko govorimo o uvajanju, in to za otroke, njihove starše in vzgojitelje. V vrtcu Marjetica se držijo prakse postopnega uvajanja, kar pomeni, da otrok najprej skupaj s starši spoznava novo okolje, vzgojiteljice in ostale otroke, z dnevi spoznavanja pa se počasi podaljšuje tudi čas, ko je otrok v vrtcu sam. Vodja vrtca Majda Keršmanec pojasnjuje, da je postopno uvajanje izrednega pomena, saj morajo otroci, predvsem tisti najmlajši, šele pridobiti zaupanje in gotovost, da se bosta mamica in očka zares vrnila in je zato stiska prevelika, če bi bil otrok že takoj prve dni v vrtcu cel dan. Ta največja stiska otrok namreč izhaja iz razvojne značilnosti najmlajših, da si še niso sposobni predstavljati oseb in stvari, ki v danem trenutku niso prisotni.

Zaradi vsega naštetega v horjulskem vrtcu vzgojiteljsko osebje vsako leto veliko časa nameni načrtovanju prvih dni novincev. Dejavnosti pripravijo tako, da imajo novi otroci veliko priložnosti, da počasi vstopajo v življenje in delo skupine, spoznajo ostale otroke, se veliko crkljajo, če si tega želijo. Tako lahko že sredi meseca septembra rečejo, da je težav ob ločevanju vedno manj. Keršmančeva veselo pove, da dopoldne joka iz igralnic skoraj ni več slišati, novi otroci pa vsak dan bolj sproščeno sodelujejo v vseh dejavnostih. Misel pa sogovornica zaključi z željo celotnega kolektiva, ki so jo zapisali na oglasno desko in je v prvi vrsti namenjena vsem staršem: "Želimo si, da nam bi s skupnimi močmi čim prej uspelo premagati težave, ki jih s seboj prinesejo vse te spremembe. Želimo si smeha in vesele igre v naših igralnicah, na hodnikih, igrišču, pestrih dni, polnih doživetij in spoznanj. Želimo si tudi tesnega in iskrenega sodelovanja z vami, da bomo skupaj zmogli ponuditi kar največ vašim otrokom."

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi