Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
11°C
ČET.
20°C
12°C
Oceni objavo

O pomenu slovenske hrane spregovoril evropski poslanec

Horjul, 21. november – Ob dnevu slovenske hrane so vrtec Marjetica tudi letos obiskali lokalni čebelarji ter predstavili pomen čebel v naravi, pridružil pa se jim je evropski poslanec Alojz Peterle, ki je otrokom na orglice zaigral Čebelarja.
Dan slovenske hrane, ki ga je vlada razglasila za 21. november, je tudi letos postregel s številnimi dejavnostmi, s katerimi želijo pobudniki ljudi opozoriti na pomen oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Ena izmed pomembnih dejavnosti dneva slovenske hrane je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se že četrto leto zapored izvaja tudi v vrtcu Marjetica.

Tako kot je že v navadi, so se tudi letos horjulski otroci po medenem zajtrku, ki so ga pojedli v svojih igralnicah, skupaj odpravili v telovadnico, kjer so jih obiskali lokalni čebelarji. Tokrat sta se jim pridružila še evropski poslanec Alojz Peterle ter predstavnik Čebelarske zveze Slovenije. Zbrane otroke in goste je v imenu vrtca in šole najprej pozdravil ravnatelj Primož Garafol, ki je gostom na kratko predstavil vrtec in šolo ter med drugim dejal, da se na različne načine trudijo živeti z naravo in lokalno skupnostjo. Besedo je nato predal županu Janku Prebilu, ki je tokrat nastopal v vlogi čebelarja. Otrokom je predstavil pomen čebele v naravi, jim ob slikah prikazal življenje čebel v panju ter se na kratko dotaknil postopka nastajanja medu. Ustavil se je pri različnih okusih medu in drugih čebeljih pridelkih. Spoznali so čebelarsko obleko, ki so si jo nekateri nadeli. Najbolj pa so se otroci razigrali, ko jim je evropski poslanec Alojz Peterle na orglice zaigral nekaj pesmi, med njimi Čebelarja. Peterle je nato z otroki še poklepetal. Povedal jim je, kako v evropski prestolnici govorijo o slovenski čebelici sivki, jim zaupal nekaj prigod iz svojega otroštva, najbolj pa so ga otroci navdušili, ko so množično dvignili roke na vprašanje, kdo vse bo postal čebelar. Za čebelarski podmladek se torej ni bati, za to si prizadeva tudi horjulska osnovna šola, ki že nekaj let izvaja čebelarski krožek.

Po nastopu gostov pa so svoje minute dobili otroci. Starejše skupine so evropskemu poslancu zaplesale in zapele nekaj otroških pesmi ter mu na prijeten način prikazale življenje v horjulskem vrtcu. V zahvalo za obisk so gostom izročili horjulski avtohtoni hlebček kruha. Otroci pa so si za poslušnost in pridnost zaslužili sladek in zdrav prigrizek – med, namazan na kruhu, ter krhlje iz lokalno pridelanih jabolk.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi