Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Gasilcem za darilo novo moštveno vozilo

Žažar, 4. julij – Prostovoljno gasilsko društvo Žažar je ob praznovanju 85. obletnice obstoja pripravilo slavnostno parado, veselico ter uradno prevzelo novo moštveno vozilo GVM-1.
Iz društvene kronike

14. decembra 1930 je bil v osnovni šoli Žažar ustanovni občni zbor Prostovoljnega gasilskega društva Žažar, na katerem je bilo prisotnih 23 mož in fantov. Izvolili so odbor in začeli z delom. Kupili so prvo gasilsko orodje in zapisnikarsko knjigo ter štampiljko. Že leto po ustanovitvi so organizirali veselico z bogatim srečelovom in počasi varčevali denar za kaj več. Leta 1932 se je pokazala priložnost, saj je posestnik Pavel Pišek daroval zemljo za postavitev gasilskega doma, tako da so ga še isto leto začeli graditi. Hitro je rasel in kaj kmalu je služil ne le gasilskim namenom, pač pa tudi za razne kulturne prireditve in silvestrovanja. Marca leta 1938 so kupili prvo motorno črpalko ILO.

Zaradi vojne je bilo od leta 1940 do leta 1946, ko so ponovno ustanovili skupščino prostovoljne gasilske čete, delovanje gasilskega društva Žažar prekinjeno. Leta 1955 se je društvo priključilo občinski gasilski zvezi Dobrova. Društvo je skozi leta pridobivalo članstvo ter skrbelo za infrastrukturo – dokončno je bil zgrajen gasilski dom in postavljen stolp za sušenje cevi. Dolgoletna želja po nakupu novega avtomobila se jim je izpolnila leta 1972, ko so v vas pripeljali kombi IMV 1600. Štiri leta kasneje so slovesno prevzeli prapor društva. Ob praznovanju 60. obletnice društva je bila prevzeta nova motorna črpalka Ziegler. Takrat so že resno razmišljali o gradnji novega gasilskega doma, ki so ga začeli graditi leta 1992 in ga zaključili ter slovesno odprli leta 2000. S finančno pomočjo Območne gasilske zveze Ljubljana Vič-Rudnik so leta 1994 od PGD Ljubljana Stožice kupili prvo orodno vozilo GV-1, znamke TAM. Ker so želje po večjem in boljšem vedno prisotne, so spomladi leta 2003 sprejeli sklep o nakupu avtocisterne. Izdelan je bil finančni plan in s pomočjo tedanjega župana Danila Fortune so leta 2005 uspešno prevzeli novo avtocisterno GVC 24/50.

Člani so se vseskozi vestno udeleževali izobraževanj in izpopolnjevali operativno znanje, zelo aktivno pa je bilo društvo tudi na področju gasilsko-športnih tekmovanj. Vitrine, kjer se hranijo prejeti pokali in medalje, so polne. Zadnja leta se ime društva večkrat sliši ne le širom Slovenije, temveč tudi izven meja. Osvojili so naslove občinskih in regijskih prvakov, leta 2008 so članice A postale skupne zmagovalke pokalnega tekmovanja GZ Slovenije, leta 2012 in 2013 so enak uspeh dosegli tudi člani A. Zagotovo pa sta z zlatimi črkami zapisana dva največja uspeha: julija 2009 so članice A postale olimpijske zmagovalke v Ostravi na Češkem, julija 2013 pa so člani A osvojili drugo mesto na gasilski olimpijadi v Mullhousu v Franciji. Vseh teh uspehov zagotovo ne bi bilo brez odrekanja in vloženega truda ter energije vseh tekmovalcev in mentorjev. Dogodek, kot je proslava ob 85-letnici društva in prevzem novega gasilskega avtomobila GVM 1 Volkswagen Transporter, je na nek način nagrada za vse uspehe, žažarske gasilke in gasilce še dodatno napolni z novimi močmi in jim da motivacijo za nadaljnje delo in uspehe.

 

Slovesnost ob praznovanju 85-letnice društva

Slovesnost se je pričela z gasilsko parado, na kateri so poleg gasilskih društev GZ Horjul sodelovala tudi sosednja in prijateljska društva iz bližnje in daljne okolice, skupaj preko dvajset. Za ubran korak gasilcev, gasilk, mladine, veteranov, praporščakov in lovcev je skrbela godba Vrhnika, nazadnje pa so se strnjeni koloni pridružila še gasilska vozila. Parado, ki je potekala skozi vas in se ustavila pred Blaževo hišo, kjer je potekal uradni del proslave, je vodil poveljnik PGD Žažar Janez Jazbar. Začetni dobrodošlici povezovalke je sledil pogled nazaj, na prehojeno pot od ustanovitve do danes, ki jo je v kroniki društva podala predsednica PGD Žažar Katarina Vrhovec. Za njo je zbrane nagovoril poveljnik GZ Horjul Jani Slabe. Dotaknil se je začetkov gasilske dejavnosti ter pohvalil hiter in uspešen razvoj PGD Žažar. Čestital je gasilcem ob praznovanju in jim zaželel varno in previdno vožnjo z novim vozilom. Sledil je pozdrav župana Janka Prebila, ki je izrazil zadovoljstvo nad praznovanjem takšnega jubileja. Pohvalil je delo društva in uspehe ter se članom zahvalil, da so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč, kar se je posebej izkazalo ob lanskoletnem žledolomu. Ob koncu je obljubil, da bo občina tudi v bodoče po svojih močeh podpirala delovanje društva. S strani Gasilske zveze Slovenije je pozdrave prinesel Franc Bradeško, ki je na kratko predstavil delo in poslanstvo gasilcev na državni ravni. Čestital je PGD Žažar ob praznovanju in gasilcem položil na srce, naj bodo pri vožnji z avtomobilom zmerni in ne tako hitri kot na tekmovanjih, predvsem pa naj svoje delo še naprej opravljajo vestno in srčno.

 

Da so se nasmejala srca vseh prisotnih, so s hudomušnimi pesmimi poskrbeli pevci seksteta Odoica. Na prizorišču pa so se zvrstili tudi nagrajenci. Priznanja GZ Horjul je podelil predsednik GZ Ladislav Prebil. Prejeli so jih Sebastjan Zamejc, Jernej Vrhovec, Mojca Jazbar, Primož Eršte, Leon Ciglar in Andrej Jazbar. Priznanja za gasilsko delo GZ Slovenije, ki jih je podelil Franc Bradeško, so prejeli: Andrej Jazbar in Janez Jazbar gasilsko plamenico III. stopnje ter Marjeta Trček in Katarina Vrhovec gasilsko plamenico II. stopnje. Ob koncu so se člani PGD Žažar s simboličnim darilom zahvalili Franciju Friškovcu, članu PGD Drenov Grič-Lesno Brdo, na katerega se lahko vedno zanesejo, saj jim vselej priskoči na pomoč pri izvedbi tekmovanj ali le z nasveti ter spodbudnimi besedami.

 

Predaja novega gasilskega vozila

Sklep o zamenjavi orodnega vozila GV 1 z vozilom GVM 1 je društvo sprejelo na seji upravnega odbora oktobra 2011. Zavzeli so se, da bi ga prevzeli ob 85-letnici društva leta 2015. Tedanji župan Janko Jazbec je obljubil, da bo občina polovično financirala nakup avtomobila in to obljubo je držal tudi sedanji župan Janko Prebil. Tako se je društvo ob praznovanju zares veselilo nove pridobitve. Slovesna predaja se je začela s predajo ključev – župan Janko Prebil je ključe novega vozila predal poveljniku PGD Žažar Janezu Jazbarju, ta pa jih je izročil vozniku vozila Primožu Erštetu. Sledila sta še blagoslov in priprošnja svetemu Florjanu, da bo varoval in spremljal gasilce ter novo gasilsko vozilo na vseh poteh. Z zagonom novega vozila in prižigom gasilske sirene se je tudi simbolično zaključil uradni del slovesnosti. Sledilo je le še prijazno vabilo predsednice Katarine Vrhovec k druženju in veselemu rajanju, ki se je nadaljevalo z veliko vrtno veselico.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi