Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Horjulska voda med cenejšimi v Sloveniji

Gospodinjstva plačujejo najmanj za pitno vodo v občini Gorenja vas – Poljane, največ v Ormožu, Središču ob Dravi in Svetem Tomažu.

V povprečju plačajo  gospodinjstva za vodo 17 evrov na mesec, a razlika med najnižjo in najvišjo ceno je kar 30 evrov. Cene smo primerjali tako, da smo sešteli fiksni in variabilni del za hipotetično »povprečno« gospodinjstvo s porabo 16 kubičnih evrov na mesec. Pri največjem številu občin izračun pokaže strošek med 10 in 15 evri na mesec, v skoraj enakem številu občin pa je cena v intervalu med 15 in 20 evri. V petih občinah so cene plačajo prebivalci manj kot 10 evrov na gospodinjstvo na mesec, v šestih pa več kot 30.

Najdražja voda je v nekaterih krajih v Podravju. Tako bi gospodinjstva (vsaj glede na našo simulacijo) v Ormožu, Središču ob Dravi in Svetem Tomažu pitna voda stala na mesec kar 33,74 evra. Da vodo drago plačujejo prebivalci kraških občin, ni posebno presenečenje. V Divači, Komnu in občini Hrpelje – Kozina bi hipotetično gospodinjstvo plačalo za vodo 32,83 evra na mesec. Bolj nenavadno je, da je voda zelo draga v krajih, kot je Laško, kjer bi pričakovali, da je kakovostne vode veliko.

Struktura cene po občinah je zelo različna: v nekaterih občinah je večji poudarek na fiksnem delu (omrežnini ali priključnini), drugod na variabilnem – torej na vodarini. V občini z najcenejšo vodo (Gorenja vas – Poljane) omrežnine ne zaračunavajo. V nekaj deset občinah (zlasti vzhodna in jugovzhodna Slovenija) občina subvencionira ceno vode za gospodinjstva. V tridesetih krajih imajo dvotarifni sistem – največkrat posebej zaračunavajo prekomerno porabo vode. Najvišja razlika je na Obali: Rižanski vodovod, ki oskrbuje Koper, Piran in Izolo, zaračunava 1,61 evra za kubični meter (kar je dobrih 60 odstotkov več od običajne cene)  za stanovanja, ki niso stalno naseljena.

Je voda v Sloveniji draga? Da in ne. Po podatkih Svetovne banke stane kubični meter vode v povprečju 0,53 ameriškega dolarja, kar je po zdaj veljavnem tečaju (november 2013) 0,4 evra. Povprečje za razviti svet je 1,04 dolarja, oziroma 0,78 evra. Sodeč po naši analizi znaša povprečna cena v Sloveniji 1,06 evra za kubični meter. Omeniti moramo dve stvari: prvič, kakovost vode se zelo razlikuje – v številnih krajih v Sloveniji nam iz pipe teče voda, ki bi jo kje drugje prodajali kot mineralno. Drugič, ni jasno, kakšno metodologijo so uporabili pri analizi Svetovne banke: je v ceni le vodarina ali vsi stroški, povezani z vodo. Podatki OECD so namreč nekoliko drugačni. Po merilih te organizacije je voda v Sloveniji med cenejšimi. V članicah OECD stane kubični meter v povprečju nekaj več kot 2 evra. Najdražja voda je na Danskem: nekaj centov manj kot 5 evrov za kubični meter.

Za analizo smo uporabili javno dostopne podatke – torej cenike vode, ki so objavljeni na internetu, kar velja za veliko večino občin. Le za 18 občin velja, da prebivalci ne morejo zlahka priti do cenika s pomočjo računalnika. Mimogrede, to zagotovo ni dobra praksa.

Vir: Zlatikamen.si

 

Oglejte si tudi