Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Dan slovenske hrane v horjulski šoli in vrtcu

Horjul, 16. november – Ob dnevu slovenske hrane so otrokom v osnovni šoli in vrtcu Marjetica postregli medeni zajtrk, ki ga je tudi letos priskrbelo Čebelarsko društvo Dolomiti.
V Sloveniji je bil 16. november letos razglašen za dan slovenske hrane, ki so ga združili s projektom Tradicionalni slovenski zajtrk. Ta je lani potekal na vseh slovenskih osnovnih šolah in vrtcih. Vseslovenska akcija je bila v širši javnosti izjemno dobro sprejeta, zato se je pojavila želja, da bi Tradicionalni slovenski zajtrk postal vsakoletni projekt, ki ga je treba nadgrajevati. Tako je bil letos na pobudo Čebelarske zveze Slovenije vladi predlagan dan slovenske hrane. Predlog so podprla vsa pristojna ministrstva, in sicer ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter ministrstvo za zdravje. Pridružile so se jim tudi druge slovenske organizacije. Osrednji namen projekta je bil izobraževanje in ozaveščanje mladih o pomembnosti kmetijstva, čebelarstva, pravilne prehrane, gibanja in ohranjanja čistega okolja. Poleg tega projekt posebno pozornost namenja ozaveščanju mladih in širše javnosti o pomenu koriščenja in porabe hrane, pridelane doma oziroma v lokalnem okolju. Po besedah predsednika ČD Dolomiti Janka Prebila je območje Polhograjskih dolomitov čisto okolje, brez posebnih obremenitev, pesticidov in drugih tegob tega časa. To pomeni, da je treba pomenu izkoriščanja domače zemlje in uživanja domačih pridelkov nameniti še toliko več pozornosti in upoštevanja.

Tradicionalni slovenski zajtrk so v sklopu dneva slovenske hrane okusili tudi horjulski šolarji in otroci v vrtcu Marjetica. V okviru šolske malice so pokusili tradicionalna slovenska živila; večino teh so, glede na priporočila ministrstva in ČZS, letos pridobili od lokalnih pridelovalcev. Jabolka je prispevalo sadjarstvo Janša z Lesnega Brda, kot je v navadi že dobrih deset let, pa je za med poskrbelo Čebelarsko društvo Dolomiti. Tudi letos jim je, kljub slabšim pogojem in nekaterim naravnim nesrečam, uspelo zbrati več kot 50 kilogramov medu, ki so ga razdelili med vrtce in osnovne šole v občinah Horjul in Dobrova - Polhov Gradec. Poleg medu pa so čebelarji ta dan poskrbeli za popestritev šolskega urnika. Tudi letos sta na obisk v vrtec in osnovno šolo prišla predsednik ČD Dolomiti Janko Prebil in čebelar Stane Jurca, ki sta otroke poučila o pomenu čebele kot o nepogrešljivem členu v verigi pridelave hrane; pokazala sta jim satje in jim predstavila nekatere razlike v vrstah medu. Pri tem jima je pomagal ravnatelj Primož Garafol, ki se je predstavnikoma ČD Dolomiti iskreno zahvalil za podarjeni med in pripravljenost, da podata znanje o čebelarjenju.

Zanimanje otrok za življenje in delo teh pridnih bitij je veliko. Nekateri znanje o tej kmetijski dejavnosti širijo v čebelarskem krožku, ki na šoli poteka zadnjih nekaj let. Torej, če jih zanimanje ne bo minilo, se za čebelarsko dejavnost in posledično medeni zajtrk v Horjulu ne gre bati.

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi