Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Označitev kulturne dediščine v občini

Najbrž se je marsikdo od nas že sprehodil mimo prenekatere stavbe, za katero bi prav rad vedel, po čem je posebna. V občini Dolenjske Toplice bodo v prihodnji letih prav vse takšne stavbe oziroma objekte označili – gre za projekt označitve objektov iz registra nepremične kulturne dediščine. 144 je takih, začeli pa so že letos. Do konca leta bodo označili 30 objektov - vaško jedro Toplic, vse cerkve v občini, območje soteškega gradu in Kočevske Poljane. Prav v slednjih že lahko najdemo okrogle tablice z znakom haške konvencije.

 

V vasi so tako označeni šest stanovanjskih stavb, od tega so tri spomenik lokalnega pomena - nekdanja šola, Höfferletova hiša in Grilova hiša, župnijska cerkev Andreja apostola, vaški vodnjak, Marijina kapelica, pokopališče in kamniti most, sicer pa tudi vas kot celota sodi pod nepremično kulturno dediščino. „Gre za eno najstarejših vasi v občini in leži na skrajnem robu nekdanjega kočevarskega jezikovnega otoka, njihova dediščina pa je izjemno bogata,“ je povedal Primož Primec, vodja projekta in dodal, da želijo prav to njihovo dediščino v prihodnje bolj izpostaviti v turistične namene. „Radi bi spodbudili občane, da spoštujejo svoja naselja, stavbno, kulturno dediščino, da jo bodo pravilno negovali in da bodo svoje okolje tako urejali, da bodo zgled vsem ostalim,“ je namen označitve izpostavil župan Jože Muhič. Hkrati pa bodo tudi turisti in ostali mimoidoči vedeli, da je to objekt z določeno zgodovino, z določeno patino.

 

Sicer pa so prav za to priložnost nastale tudi fotografije motivov vasi, ki bodo tam razstavljene do konca septembra. Avtorica Alenka Peterlin namreč v Kočevskih Poljanah vidi nešteto motivov, ki so, je dejala, izjemno zanimivi, vas pa ima posebno dušo, v njej so stare hiše iz naravnih materialov s posebnimi fasadami, ki se jih danes ne gradi več na ta način. Razstava desetih fotografij bo na ogled do konca sploh prvih dni kočevarske dediščine, ki jih bodo Poljane gostile septembra.

 

Besedilo in fotografije: MOJCA KREN

Oglejte si tudi