Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
4°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Poklon Josipu Jurčiču

Člani Društva upokojencev Dolenjske Toplice smo se tudi letos udeležili 30. pohoda po Jurčičevi poti, ki je vsako leto  prvo soboto v marcu. V množici 5.500 ljubiteljev slovenske literature, pohodništva in kulturne  dediščine smo se podali na 12 km dolgo pot, po šolskih sledeh velikega slovenskega pisatelja Josipa Jurčiča, od Višnje Gore do Muljave, in se poklonili njegovemu spominu.

Nagrajeni smo bili z izjemnimi kulturnimi doživetji in hojo po razgibani dolenjski pokrajini, ki jo je kljub negotovi vremenski napovedi praznično polepšalo pomladansko sonce. Organizatorji poti s številnimi prostovoljci vedno poskrbijo, da je pot urejena, vsako leto ponuja tudi nove vsebine. Domačini živijo za to prireditev in poskrbijo, da se udeleženci pohoda počutimo prijetno domače. Kot vedno v Višnji gori - godba, kranjska čebela, medeni zajtrk. Praznično vzdušje se nadaljuje mimo gradu Turn, Pristave, Zavrtač, Polževega. Strmo v hrib mimo cerkvice sv. Duha,  mimo ostankov gradu Roje, Oslice na Jurčičevo domačijo na Muljavi.

Letošnji jubilejni pohod je minil v znamenju obletnic, saj se poleg 30. izvedbe pohoda spominjamo tudi 180-letnice pisateljevega rojstva (4. marec 1844), letos mineva tudi 160 let od izida Jurčičeve povesti Jurij Kozjak (1864). Prav s tem literarnim delom je Jurčič še rosno mlad vstopil v literarni svet takratnega slovenskega pripovedništva in književnosti. Zgodba Jurija Kozjaka bo letos junija na Muljavi zaživela v letnem gledališču na prostem, v katerem domači kulturniki ustvarjajo uprizoritve Jurčičevih del že okroglih 100 let. Josip Jurčič bi bil vesel množice, ki mu je prišla voščit za 180. rojstni dan. Jurčičeva pot je ena najlepših pohodnih poti, ki privablja stare in mlade skozi vse leto.

Na Jurčičevi kmetiji na Muljavi je na zaključku pohoda vedno proslava. Slavnostni govornik jubilejnega 30. pohoda po Jurčičevi poti je bil predsednik Državnega sveta RS, Marko Lotrič, ki je na zaključni slovesnosti povedal, da so Jurčičeva literarna dela aktualna tudi za današnji čas. »Čeprav je od prvega izida Kozlovske sodbe v Višnji Gori minilo že več kot 150 let, se zdi, da nekateri še vedno tepejo kozlovo senco, medtem ko drugi to opazujejo z zavezanimi očmi«, je povedal Lotrič. Poudaril je še, da je Jurčič kljub mladosti ustvaril bogato zapuščino, iz katere se tudi danes lahko veliko naučimo, da je prenos znanja med generacijami zelo pomemben, saj so tudi pripovedi njegovega deda mlademu Josipu vzbujale domišljijo in ljubezen do domače besede.

Tudi predsednik Planinske zveze Slovenije, Jože Rovan, in predsednik PD Polž Višja Gora, Aleš Erjavec, sta se pridružila čestitkam pohodnikom za prehojeno pot in številnim prostovoljcem za še eno uspešno izvedbo pohoda, s čimer dokazujejo, kako lahko kultura in rekreacija bogatita in povezujeta ljudi.

Slogan letošnjega pohoda se je glasil »Jurčič praznuje in živi v mladih«. Prav zato so pohodnike na raznih lokacijah pričakali dijaki Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, ki so pisatelja Jurčiča predstavljali s svojo mladostno energijo. Tudi pester kulturni program je bil v znamenju mladih kulturnih ustvarjalcev. Nastopil je mladinski pevski zbor Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, instrumentalna skupina Propertea, člani Kulturnega društva Josipa Jurčiča Muljava in Knjižnica Ivančna Gorica s kamišibajskim gledališčem. Osrednji gost je bil Dejan Vunjak z Brendijevimi barabami.

Elica Pavlič

Oglejte si tudi