Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Izlet v Zasavje

V sredo, 24. septembra, zjutraj smo dobrovski upokojenci odpotovali proti Zasavju, in sicer v Trbovlje. Pričakali sta nas prijetni vodički in nas peljali na prvo jutranjo kavo, nato pa v muzej. Muzejska razstava zajema obdobje od odkritja premoga v Zasavju sredi 18. stoletja do osamosvojitve Slovenije leta 1991. Po obisku muzeja pa smo si ogledali etnološko stalno razstavo rudarskih stanovanj. Ta prikazuje način življenja rudarjev in njihovih družin.

Dve rekonstruirani bivališči prikazujeta bivalne razmere delavskega sloja v obdobju po prvi svetovni vojni in v 60. letih 20. stoletja. Skoraj vsi kosi pohištva in ves drugi inventar so originalni. Pot smo nadaljevali v Hrastnik. Na recepciji sta nas sprejela nasmejana receptorka Rosana Ramšek in direktor proizvodnje g. Knežak. Oblekli so nas v bele halje za enkratno uporabo in nas razdelili v dve skupini. V stari del proizvodnje sta nas popeljala dva skupinovodja. Zaradi ropota smo slišali bolj malo, kajti večtonske preše in peči močno ropotajo, tako da smo bolj spremljali postopek, kako iz tekočega stekla v kalupih nastajajo raznovrstni kozarci, žarnice in lestenci za luči. Priložnost smo imeli videti steklopihače, kako pihajo, da nastane velik okrogel lestenec. Delavci delajo v štirih izmenah.

Po ogledu smo obiskali njihovo prodajalno, kjer smo lahko izdelke tudi kupili. Predsednik Tone in Milka pa sta poskrbela za malico. Nato smo dobro razpoloženi pot nadaljevali v Sevnico, kjer nas je sprejel vodič Ciril in nas pospremil na Grad Sevnica, ki ima bogato zgodovino. Ogledali smo si krajši film o Sevnici, zgodovini gradu in arheološkem parku Ajdovski gradec. Ogled gradu je trajal tri ure, na koncu pa smo še malo posedeli v grajski kavarni; postregli so nam s kavo, ki se nam je zelo prilegla. Spremljalo nas je lepo toplo sonce, in že smo se peljali z enega brega na drugi breg, na pozno kosilo v gostišče Dolinšek. Domov smo se vrnili v poznih urah.

Celoten prispevek o izletu lahko preberete na www.mojaobcina.si/dobrova-polhov-gradec.

 

Za DU Anica Tomšič 

Oglejte si tudi