Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Projekt ENO – sajenje dreves

V sredo, 24. septembra, so se na naši šoli ponovno sadila drevesa. To šolsko leto so jih sadili naši prvošolčki in tretješolčki, ki so posadili češnje. To je bil zaključek češnjeve aleje, potekal pa je v okviru drevesne olimpijade, ki traja od marca do oktobra. Omenjena olimpijada je tekmovanje, v katerem države tekmujejo v tem, katera bo posadila več dreves. Slavnostni zaključek bo konec oktobra na Finskem. V Sloveniji trenutno sodeluje 99 šol, a si vsi želimo, da bi se pridružila še katera. Ob tej priložnosti sem se o projektu ENO in dnevu miru pogovarjala z vodjo projekta na naši šoli, gospo Darinko Orel.

ENO je okrajšava za Environment Online (okolje na spletu), ki tudi sovpada z imenom finskega mesteca Eno, od koder program pravzaprav izvira.
 

Čemu se izvaja projekt?

Cilj projekta ENO Tree Planting Day je, da do leta 2017 po vsem svetu posadimo in Zemlji vrnemo 100 milijonov dreves.

 

Kdo je začetnik tega projekta in kdaj se je začel?

Začetnik projekta je Mika Vanhanen, ki prihaja iz Finske. Začel se je leta 2000 in takrat se mu je priključilo 30 šol iz 30 držav, danes se je mreža razširila na 10.000 šol iz 157 držav.

 

Kdaj se je projektu ENO pridružila naša šola?

Naša šola sadi drevesa še od leta 2006.

                                                  

Koliko slovenskih šol sodeluje pri projektu?

V Sloveniji se mu pridružuje že 90 šol.

 

Kaj je namen dneva miru?

Pomen dneva miru je, da naj bi na ta dan povsod vladal mir. Razglasila ga je Generalna skupščina OZN, za ta dan je proglasila 21. september.

 

Kaj počnejo udeleženci na ta dan?

Gre za prav poseben dogodek, saj vsi udeleženci sadijo drevesa ob 12. uri po lokalnem času, in v 24 urah zeleni obroč dreves obkroži Zemljo. Leta 2004 smo posadili 2000 dreves, že čez dve leti pa je dan sajenja dreves postal globalni dogodek, kar pomeni, da se mu priključuje več kot 100 držav.

 

Koliko dreves se je že posadilo?

Leta 2007 se je priključilo že 850 šol iz 104 držav, ki so v enem dnevu posadile 110.000 dreves, leta 2008 pa je 1500 šol iz 124 držav posadilo 300.000 dreves. V prejšnjih dveh letih pa je postalo sajenje dreves tako množičen dogodek, da smo od leta 2004 v okviru ENO-šol z otroki vsega sveta posadili že skoraj 7,5 milijona dreves!

 

Čemu posvečamo letošnje sajenje dreves?

Letošnje sajenje posvečamo pravici vseh ljudi do miru ter obeležujemo 100-letnico začetka 1. svetovne vojne in 75-letnico začetka 2. svetovne vojne.

 

Rebeka Prosen, 9. a

Oglejte si tudi