Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Izlet v Varaždin

V zgodnjih jutranjih urah smo se člani DU Dobrova odpravili proti Hrvaški. V Celju nas je čakal vodič Gregor, ki nas je vodil in skrbel, da je teklo vse po programu.

Prvi postanek je bil na jutranji kavi Moškancih, nato pa smo po nekaj kilometrih prestopili mejo z Hrvaško. Ustavili smo se v zanimivem hrvaškem mestu Varaždin, ki leži na robovih Panonske nižine, ob reki Dravi. Na parkirišču nas je sprejela lokalna vodička Zorica. Seznanila nas je z zgodovino mesta od nastanka pa do danes. Varaždin je tretje hrvaško mesto po številu prebivalcev. Leta 2oo1 je ob popisu prebivalstva štelo 49000 prebivalcev. Razvito imajo prehrambeno industrijo, gradbeništvo , tekstilno in kovinsko industrijo, ter predelavo lesa.

Sledil je ogled pokopališča, ki ga uvrščajo med najlepše v Evropi. Že leta 1773 je ukazala Marija Terezija, da ne smejo pokopavati umrle kjerkoli za obzidjem, ampak samo na določenih mestih. Ob prihodu Hermana Hollerja se je po njegovi zamisli pričelo spreminjati tudi pokopališče in dobilo obliko, kot jo ima še danes. Dolge aleje so zasejane s preko 7000 sadik javorjev, brez, jesenov in cipres, ki rastejo med grobnicami. Vsako drevo ima tudi svojo obliko.

Oglede smo nadaljevali na mestni tržnici, kjer smo lahko tudi kaj kupili, se sprehodili po lepo urejenih ulicah, do starega gradu in si ga tudi ogledali. Grad hrani najstarejše zbirke. To so cehovski predmeti,pohištvo, portreti, slike, orožje, ure,porcelan in steklo. Vse to je razstavljeno v 40 sobah. Ustavili smo se tudi v eni izmed cerkva, obiskali kovača, ki je izdeloval spominske kovance.

V drugi polovici dneva nas je čakalo dobro varaždinsko kosilo v restavraciji » Verglec«. Restavracija je znana po lastniku Flohu, ki je bil eden največjih varaždinskih ljubiteljev dobre hrane, pijače, veseljačenja in glasbe. V tej hiši še vedno igra lajna tako kot nekoč. Tudi nam je kosilo popestril lajnar.

Ostala sta nam še dva ogleda in sicer muzej metuljev in muzej angelov. V muzeju metuljev so primerki žuželk, ki živijo v naravi, vodi, pod in nad zemljo, v temi in to od ličinke pa do končnega razvoja.

V muzeju angelov so njihove slike. Slika jih samostojni umetnik- slikar Željko Prstec. Naslikal jih je na tisoče in jih še slika. Pravi, da se angeli zbirajo na enem mestu in da je Varaždin mesto v katerem spijo. Ogledujejo se jih ljubitelji iz celega sveta.

Z ogledom tega muzeja pa se je naš ogled mesta zaključil. Domov smo se vrnili v večernih urah.

 

 

Za DU Dobrova Anica Tomšič

Oglejte si tudi