Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Sprejeti OPN sprožil različne odzive

Občinski prostorski načrt (OPN), ki ga je občinski svet potrdil na seji 10. julija 2013 in je začel veljati v začetku avgusta, je v javnosti sprožil različne odzive. Daleč najodmevnejša je bila novica o spremembi namenske rabe zemljišča v lasti Marka Jakliča, nekdanjega direktorja Lekarne Ljubljana, na Selu nad Polhovim Gradcem, kjer stoji razvpita črna gradnja – obnovljeni objekt z bazenom. Da se ne bi širile napačne informacije, je župan Franc Setnikar 6. avgusta sklical novinarsko konferenco, na kateri je skupaj z občinskim urbanistom Rikom Gantarjem in strokovnim sodelavcem Borisom Krnjajičem predstavil potek in sprejem občinskega prostorskega akta ter odgovoril na zastavljena novinarska vprašanja.
Postopek priprave novega prostorskega akta je bil resnično dolgotrajen. Po takrat veljavnih predpisih strategije prostorskega razvoja občine in prostorskega reda občine se je začel že v letu 2005. Takrat je bila, po besedah župana Franca Setnikarja, že pozvana vsa javnost, naj predloži predloge in pobude za morebitno spremembo namenske rabe zemljišča. Po uveljavitvi zakona o prostorskem načrtovanju v letu 2007 je občina znova začela postopek priprave OPN s sprejemom in objavo sklepa o začetku postopka OPN. Občina je osnutek OPN pripravila že v letu 2007 in ga februarja 2008, skupaj z vsemi prejetimi pobudami zainteresirane javnosti, poslala v presojo pristojnim nosilcem urejanja prostora. Na podlagi prejetih smernic in pripravljenega okoljskega poročila v postopku celovite presoje vplivov na okolje je občina pripravila dopolnjeni osnutek OPN ter ga posredovala v javno razgrnitev. Javna razgrnitev dopolnjenega osnutka OPN se je izvedla od 10. 9. 2008 do 10. 10. 2008, javna obravnava pa je bila opravljena 2. 10. 2008. Občina je v tem času prejela 279 pripomb zainteresiranih strank. Na podlagi sprejetih stališč do pripomb je pripravila predlog OPN ter popravke in dopolnitve okoljskega poročila. Predlog OPN, ki je vseboval zbranih 490 podanih pobud, je občina 11. 10. 2010 posredovala pristojnim nosilcem urejanja prostora v pridobivanje mnenj. Vsa potrebna mnenja in Odločbo o sprejemljivosti vplivov na okolje v postopku celovite presoje vplivov na okolje je občina prejela 24. 5. 2013. Za pridobitev vseh pozitivnih mnenj s strani kar petdesetih soglasodajalcev t. i. pristojnih nosilcev za urejanje prostora je bilo potrebnih mnogo pogajanj, uskladitev in hkrati popuščanj, tako z ene kot z druge strani, je pojasnil Setnikar. Z Odločbo so bili tako izpolnjeni vsi formalni pogoji za sprejem prostorskega akta. Tega je občinskemu svetu na seji 10. 7. 2013 predstavil Leon Kobetič, direktor podjetja Locus, d. o. o., ki je dokument izdelalo. Občinski svet je zastavil sicer nekaj vprašanj v zvezi z varovanjem kmetijske zemlje ter možnostjo gradnje stanovanjskih objektov, ki vizualno ne sodijo v prostor. Na koncu je OPN z večino glasov potrdil. Sprejeti OPN Dobrova - Polhov Gradec, ki na novo določa območja namenske rabe prostora, torej območja stavbnih, kmetijskih, gozdnih, vodnih in drugih zemljišč, podrobnejšo namensko rabo prostora ter merila in pogoje za gradnjo objektov na teh zemljiščih, je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 63/2013, novo stanje namenskosti zemljišč na območju občine pa je že vidno na spletni strani PISO (Prostorski informacijski sistem občin).

Župan je na tiskovni konferenci posebej poudaril, da so se skozi samo pripravo novega občinskega prostorskega akta vse vloge obravnavale enako. "Vlagatelj ni bil pomemben, pač pa prostor, kjer je bila pobuda za spremembo namenske rabe želena," je dodal. Območja namenske rabe prostora so bila namreč določena v skladu s Pravilnikom o vsebini, obliki in načinu priprave občinskega prostorskega načrta ter pogojih za določitev območij sanacij razpršene gradnje in območij za razvoj in širitev naselij. Glede na navedeno so se torej upoštevala vsa dejstva, in sicer, da je območje občine v veliki meri zavarovano kot območje naravnih vrednot in izjemne kulturne dediščine ter da del območja spada v krajinski park Polhograjski dolomiti, poleg tega pa v dolinskem delu predstavljajo velik problem poplavno ogrožena območja. Iz teh in še nekaterih drugih razlogov pa so po navedbah župana nekatere pobude oziroma pripombe zavrnili oz. jih niso upoštevali. Teh je bilo 52 % od vseh 490 prejetih. Župan Občine Dobrova - Polhov Gradec je z odločitvijo občinskega sveta in dolgo pričakovanim sprejetjem OPN zadovoljen, saj je dolgotrajni postopek sprejemanja uspešno zaključen. Kljub temu pričakuje nezadovoljstvo s strani pobudnikov, ki jim želja ni bila ugodena. "Tudi sam bi si želel, da bi nam vseh 124 evidentiranih črnih gradenj v občini uspelo vključiti v območje zazidljivih površin. Sprejeti OPN je le prvi korak, v katerem smo to lahko omogočili oseminštiridesetim, v prihodnje pa se bomo potrudili, da jih bo še več," je dejal in zaključil: "Zavedati se je treba, da je dokument izrednega pomena za nadaljnji razvoj občine, saj bo služil kot strateški in izvedbeni načrt, ki bo podlaga za pripravo novih projektov. Hkrati pa je treba vedeti, da je akt živ in ga je glede na celoten prostor in razvoj treba ves čas spremljati ter prilagajati potrebam in željam, zato bo občina v prihodnje poskušala ugoditi še vsem preostalim občanom, katerim v tem postopku glede na strogo zakonodajo ni bilo mogoče pozitivno rešiti vloge."

V javnosti je največ vroče krvi povzročilo vprašanje zemljišča Marka Jakliča, nekdanjega direktorja Lekarne Ljubljana, ki je po navedbah slovenskih medijev danes sicer last njegove soproge. Na zemljišču na Selu nad Polhovim Gradcem namreč stoji zelo razvpita črna gradnja – obnovljeni objekt z bazenom, ki je bil že nekajkrat tik pred rušitvijo, vendar se to zaradi različnih napak v postopku nikoli ni zgodilo. Zemljišče je z novosprejetim OPN postalo del območja stavbnih zemljišč. Marko Jaklič je namreč pobudo za spremembo namenske rabe prostora za zemljišča vložil že 28. 2. 2006 in jo dopolnil 13. 4. 2007. Tako jo je občina skupaj s preostalimi posredovala v smernice nosilcem urejanja prostora. Ti pa so nanjo podali vsa potrebna pozitivna mnenja, zato se je pobuda v sprejetem OPN lahko upoštevala. S tem je, po pisanju slovenskih medijev, Jaklič dobil pravno podlago in zeleno luč za legalizacijo na črno zgrajenih objektov na njegovem posestvu. Za to pa je potrebna še pridobitev gradbenega dovoljenja s strani upravne enote, ki preveri namensko rabo prostora ter okvire meril in smernic, ki so jih predpisali pristojni državni nosilci urejanja prostora. Legalizacija omenjenih objektov je najverjetneje le še vprašanje časa, še zanimivejše pa bo nadaljevanje, in sicer razvoj kmetijske dejavnosti na posestvu Jaklič. Dejstvo je, da je navedeno zemljišče, na katerem je pred tem stala več kot dvesto let stara gorska kmetija, namenjeno kmetijski dejavnosti. Kakšna bo torej prihodnost kmetijskega posestva na Selu nad Polhovim Gradcem, ki na tem območju ni edino v lasti Jakličevih, drugo posestvo namreč stoji na Setniku, bodo odločali organi v nadaljnjih postopkih; ali se bo na zemljišču resnično izvajala kmetijska dejavnost, čemur naj bi v prvi vrsti služilo, pa je vprašanje, ki ga lahko zastavimo nekdanjemu prvemu lekarnarju. Kdo ve, morda se bo ta v prihodnje poslužil drugačnih dejavnosti in se, kot so dejali razsvetljenci, "vrnil nazaj k naravi".

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi