Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Poslovilna vežica v Polhovem Gradcu predana svojemu namenu

Polhov Gradec, 23. oktober - Pred novozgrajenim poslopjem je potekala slovesnost ob uradnem odprtju poslovilne vežice v Polhovem Gradcu, ki jo je pripravila Krajevna skupnost Polhov Gradec v sodelovanju z Občino Dobrova-Polhov Gradec.
Na slovesnosti ob uradni predaji objekta, ki ima za seboj že izredno dolgo in pestro pot načrtovanja, projektiranja in iskanja rešitev za umestitev v prostor, so se zbrali občinski in lokalni predstavniki, člani župnijskih odborov, nekateri izvajalci, drugi gostje in krajani, ki so s svojo prisotnostjo izkazali zadovoljstvo nad novo krajevno pridobitvijo, s katero je Polhov Gradec stopil še korak bliže svojim prebivalcem in njihovim potrebam.

Da gre za objekt, ki je lahko kraju v ponos, in prostor, ki naj postane kraj mirnega slovesa ter številnih srečevanj, saj je tak pač človekov način življenja, je v govoru dejal župan Franc Setnikar. Na kratko je povzel dolgoletno pot snovanja, načrtovanja in izvedbenih del projekta, katerega idejni načrt je na koncu zasnoval arhitekt Andrej Briški, uni. dipl. inž. arh, projekt je vodil Igor Jurkovnik, uni. dipl. inž. arh., gradilo pa je podjetje Magg, d. o. o., s partnerjem Obnova – Gradnje, d. o. o. Župan se je zahvalil vsem, ki so pri pripravi, umestitvi in izvedbi sodelovali ter znali prisluhniti kraju in ljudem. Sledil je slavnostni prerez traku, za kar sta poskrbela župan ter predstavnik krajevne skupnosti Simon Malovrh. Zatem pa je polhograjski župnik Bogdan Oražem opravil še blagoslov vežice in njenih prostorov ter spomnil na pomen napisa na oboku vhoda – QUO VADIS – kam greš, ki odpira vprašanje posmrtnega življenja in hkrati ponuja odgovor. Program, ki so ga priložnosti primerno pripravili predstavniki Krajevne skupnosti Polhov Gradec, so oblikovali pihalni trio Glasbene šole Emil Adamič, Moški pevski zbor Turističnega društva Briše ter mlada krajana v narodnih nošah. Projekt, ki je zahteval veliko močne volje, vztrajnosti, energije, pogovorov in usklajevanj, da je od ideje le prišlo do realizacije, se je tako zaključil. Celotna investicija, ki vključuje tako idejno zasnovo kot pripravo projekta, arheološka izkopavanja, izgradnjo mrliške vežice, zunanjo ureditev ter notranjo in pogrebno opremo, je lanski ter letošnji občinski proračun razbremenila za 368.087 evrov. S slovesnostjo pa je bila poslovilna vežica, ki ima 141,45 m2 neto tlorisne površine in je zasnovana enostavno in okolici primerno – v svetlih tonih, z uporabo sodobnih materialov in stekla, tudi uradno predana v uporabo. Dogodek, ki mu je povezovalka Ana Oblak nadela povsem primeren predznak – krajevni praznik, se je zaključil z ogledom notranjosti nove poslovilne vežice, ki vključuje predprostor, toaletne prostore ter kuhinjo. Sledilo je še prijetno druženje na parkirišču, ki razpolaga z desetimi parkirnimi mesti, od tega je eno namenjeno invalidom.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

 

Oglejte si tudi