Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Dobrova-Polhov Gradec
DANES
22°C
12°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

Kdaj bo Polhograjska graščina znova v občinski lasti, je le še vprašanje časa

Konec lanskega leta je ministrstvo za kulturo izrazilo namero o neodplačnem prenosu Polhograjske graščine v last Občine Dobrova - Polhov Gradec; ta je vlogo za brezplačen prenos ter projektno nalogo že posredovala pristojnemu ministrstvu, zato je vrnitev graščine in vseh pripadajočih objektov le še vprašanje časa.

Območje gradu Polhov Gradec je kot spomenik lokalnega pomena zaščiteno od leta 1987. V tistem času je imela pravico uporabe tega spomenika tedanja Občina Ljubljana Vič - Rudnik. Z ustanovitvijo novih občin pa se je leta 1994 ta pravica prenesla na Občino Dobrova - Horjul - Polhov Gradec in nato leta 1998, z razdružitvijo, na Občino Dobrova - Polhov Gradec. A že konec naslednjega leta je Republika Slovenija z odlokom prevzela lastništvo nekaterih objektov na območju gradu Polhov Gradec, v lasti občine pa so ostali le še Hiša v parku, Pristava in grajski park.

Tako krajani in lokalna skupnost kot občina so si ves čas želeli ohraniti kulturno dediščino tega spomenika, zato so že leta 1992 ustanovili Javni zavod Polhograjska graščina, ki je odgovoren za upravljanje graščine in njenih objektov. Toda z letom 2008, ko je na podlagi sklepa upravljanje graščine in preostalih objektov prevzel Tehniški muzej Slovenije, so se po besedah župana Franca Setnikarja začele pojavljati pogoste težave v sobivanju Javnega zavoda Polhograjska graščina ter Tehniškega muzeja Slovenije. "Ob prevzemu smo bili z ministrstvom za kulturo namreč dogovorjeni, da se pripravi dogovor o uporabi prostorov, a ni bil nikoli podpisan, kar je povzročalo težave," pojasnjuje župan in dodaja: "Objekt je izjemno pomemben za lokalno skupnost in programe, ki jih lokalna skupnost in javni zavod izvajata, in ker je bilo sodelovanje med javnim zavodom in tehniškim muzejem težko usklajevati, je bila ves čas želja, da se razmerje uredi. Tako je bila na kulturno ministrstvo že nekajkrat podana pobuda, da se to uredi, predvsem v smislu, da se grad in vsi pripadajoči objekti brezplačno vrnejo lokalni skupnosti oziroma občini, tako kot so nam bili tudi vzeti." Dejstvo je, da si bo z vrnitvijo lastništva občina povečala možnosti za pripravo projektov in kandidiranje za razna evropska sredstva, s katerimi bi lahko poskrbela za ureditev celotnega kompleksa, kar je zdaj, ko je lastnik država, praktično nemogoče. "Lani smo se namreč nameravali prijaviti za norveške spodbude, kjer je bil znesek upravičenih stroškov okrog 2,5 milijona evrov, vendar zaradi deljenega lastništva prijave ni bilo mogoče realizirati," še pojasni župan.

Po večkratnih pogovorih in pobudah je ministrstvo konec leta 2013 le sprejelo odločitev, naj občina skupaj s projektno nalogo poda vlogo za brezplačen prenos Polhograjske graščine in drugih objektov. O nameri o neodplačnem prenosu Polhograjske graščine v last Občine Dobrova - Polhov Gradec je bil na svoji 22. redni seji seznanjen tudi občinski svet. Občina je takoj zatem vse zahtevano posredovala na pristojno ministrstvo, zato župan pričakuje, da se bo prenos lastništva zgodil v kratkem.

Ne glede na to, da naj bi šlo za brezplačen prenos, pa bo lastništvo območja Polhograjske graščine za novega lastnika – občino – pomenilo tudi velik finančni zalogaj, saj so mnogi objekti potrebni obnove, prav tako programi zahtevajo finančni zagon. Župan pojasnjuje, da so finančne posledice predvideli tudi v projektni nalogi, ki vsebuje opis nadaljnjega dela ter predvideni potek obnovitvenih del. Med ta spadata tako prenova podstrehe graščine in mlina kot prestavitev lokalne ceste, ki danes poteka čez grajsko dvorišče, pri čemer pa župan dodaja, da je večina predvidenih obnovitvenih del vezana na tuja sredstva. Tudi programi, novi in že obstoječi, ki jih izvaja Javni zavod Polhograjska graščina, naj bi se po besedah župana nadgradili do te mere, da bi stvari v nekaj letih zaživele in bi se zavod lahko finančno preživljal tudi sam.

 

Nadja Prosen Verbič, foto: arhiv: JZ PG

 

Oglejte si tudi