Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Sodelovanje tudi preko občinskih meja

Podsmreka, 24. maj – Občina Dobrova - Polhov Gradec je z občinama Brezovica in Medvode podpisala Sporazum o sodelovanju operativnih gasilskih enot iz prostovoljnih gasilskih društev pri gašenju in reševanju ob naravnih in drugih nesrečah. Dogodek so prostovoljna gasilska društva iz vseh treh občin obeležila s prikazom skupne medobčinske gasilske vaje.
Narava nas vse pogosteje opozarja na svojo nepredvidljivost in moč. Človek ji ne more kljubovati, lahko pa odpravlja njene posledice. V takšnih primerih se kot nujna vselej pokažeta medsebojna pomoč in sodelovanje, ki še posebej izstopata in sta prisotna pri delu prostovoljnih gasilcev. Dejstvo pa je, da so sosednje gasilske zveze med seboj še tesneje povezane in druga od druge odvisne, saj se meje požarnih območij sosednjih občin med seboj dotikajo, prepletajo, ponekod pa celo niso opremljene s primernim cestnim dostopom, zato je medsebojna prostovoljna pomoč pri različnih gasilskih intervencijah ob naravnih in drugih nesrečah – s čim krajšim odzivnim časom – včasih tudi življenjskega pomena. Tudi ob letošnji naravni nesreči, ki jo je povzročil žledolom, se je medsebojno sodelovanje izkazalo kot edina rešitev. Da pa je takšen pristop k reševanju in odpravljanju posledic naravnih nesreč še odgovornejši in pravilnejši, je prav, da se vse to tudi zabeleži.

Tako je bil na pobudo župana Občine Dobrova - Polhov Gradec Franca Setnikarja konec maja podpisan Sporazum o sodelovanju operativnih gasilskih enot iz prostovoljnih gasilskih društev pri gašenju in reševanju ob naravnih in drugih nesrečah med Občino Dobrova - Polhov Gradec, Občino Brezovica in Občino Medvode. Podpisnika sporazuma sta bila poleg pobudnika tudi župana sosednjih občin – Metod Ropret, župan Brezovice, ter Stanislav Žagar, župan Medvod, sporazum pa so obelodanili še vsi trije predsedniki gasilskih zvez – Marjan Peklaj, predsednik GZ Dolomiti, Marko Susman, predsednik GZ Brezovica, ter Miha Šušteršič, predsednik GZ Medvode. Podpisniki so se zavezali, da se pomoč gasilskih enot med sosednjimi občinami in njihovo aktiviranje izvajata v skladu z Zakonom o gasilstvu in Načrtom alarmiranja gasilskih enot ter da stroške, ki nastanejo pri sodelovanju operativne gasilske enote prostovoljnega gasilskega društva v drugi občini, krije občina, iz katere je prostovoljno gasilsko društvo, kadar pa gre za gašenje oziroma reševanje, ki traja več dni in tako nastanejo večji materialni stroški, se župana dogovorita posebej o delitvi materialnih stroškov in nadomestilih za opravljanje nalog pri gašenju in reševanju ob naravnih in drugih nesrečah.

Dogodek so obeležili s prikazom skupne medobčinske gasilske vaje na objekt podjetja Plevnik v Podsmreki. Na vaji so sodelovala društva sektorja Dobrova (PGD Podsmreka, PGD Dobrova, PGD Brezje, PGD Hruševo), PGD Sora in PGD Brezovica pri Ljubljani. Vodja intervencije Roman Pustovrh je ob koncu zbrane gasilce pohvalil za izvedbo dokaj zahtevne vaje, saj je šlo za reševanje ponesrečencev iz velikega in zahtevnega objekta, kjer so prisotne tudi nevarne snovi. Zbrane je nagovoril tudi gostitelj, župan Franc Setnikar, ki je med drugim izpostavil pomen seznanitve sosednjih gasilskih zvez z opremo in orodjem, s katerim razpolagajo, ter se gasilcem zahvalil za udeležbo in predvsem za njihov prispevek v prostovoljni gasilski organizaciji, ki je občini pogosto v veliko pomoč.

 

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi