Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Bitenc širi dober glas

Izletniška kmetija Bitenc z Briš pri Polhovem Gradcu se je 29. septembra odzvala povabilu ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Združenja turističnih kmetij Slovenije in se predstavila na 14. Festivalu za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu.
Tretje življenjsko obdobje je čas, ki ga starejši odrasli namenijo tudi izobraževanju. V treh dneh od 29. septembra do 1. oktobra je temu namenjeni festival zaznamovalo več kot 200 izobraževalnih, strokovnih in kulturnih dogodkov ter več kot 160 razstavljavcev. Brezplačni dogodek je v slovenski prestolnici kulture, v Cankarjevem domu, obiskalo kar 15.000 ljudi, veliko jih je prišlo s Štajerskega. Večina Polhovega Gradca ni poznala, tisti bolj razgledani pa so že slišali za naše kraje, predvsem zaradi čebelarstva Božnar in sobotne Blagajeve tržnice v Ljubljani. Kar naj pridejo bližje, da vidijo napredek v graščini in parku, pa povečano gostilno, novo, moderno okrepčevalnico … Občina je zelo prizadevna tudi pri prirejanju grajske čajanke, ki v graščini poteka že večkrat na teden in jo ponujajo kot turistični produkt, skupaj z ljubljanskim turističnim centrom.

Svoji dve mizi, ki sta se šibili pod domačimi dobrotami, so imeli Bitenčevi, oblečeni v narodne noše, postavljeni poleg kmetije Branka Majeriča iz Moškanjcev, kjer pridelujejo ptujski lük. Še bolj pestro pa je bilo pri sosednji mizi, skupaj z Milanom Belcem iz Železnih Dveri v Ljutomeru, ki je znan po lončarski delavnici, turistični dejavnosti, še najbolj pa kot gospodar v televizijski oddaji Kmetija: Nov začetek. Pa tudi po žigosanju popotnih listov, kakršnega sta dobila tudi Vida in Slavc za vstop v prleško republiko, pri čemer smeha ni manjkalo.

Vsekakor je bil nastop na festivalu sredi Ljubljane dobra promocija ne le za kmetijo Bitenc, ampak tudi za Občino Dobrova - Polhov Gradec, in naj zaključim oz. zašpilim novico s tem, da bodo imeli v gostišču Bitenc, kjer so odprti od petka do nedelje, sicer pa po dogovoru, kmalu na mizi prave domače koline, s prilogami po želji. Kdo bi vedel, če se ne bo zdaj pod vplivom Prlekije na mizi kmečke sobe znašla še kakšna tünka ...

Pokličite in preverite, prostora imajo za 50 gostov (tel. 01/364 55 48 ali 031 871 136).

Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi