Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

PRIDNI KOT ČEBELICE

V sobotnem sončnem dopoldnevu na Stergulčevem »goufu«* smo mladi bili pridni kot čebelice. Z nasmeškom na ustnicah, oblečeni v zelenih majčkah in veliko dobre volje smo pričeli s pripravami na našo pomladansko prireditev namenjena predvsem mladim. Rdeča nit dogodka je bila čebelarstvo. Tej tematiki pa sta se pridružili še ustvarjalnost in mladost.
Postavili smo stojnico, pogrnili mize, obesili transparent, pregledali, da so vsi pripomočki na mestu in pričeli ta pomladni dan s petjem. Lepo število »ščic« *in »čeč«* se je zbralo na pevski delavnici z Buškimi čečami.  Prav kmalu pa so nastajale prve čebelice na otroški ustvarjalni delavnici. Pohoda po čebelarski poti pa se žal ni nihče udeležil. Kmalu je zadišalo po palačinkah in bezgovem soku.

Po kratkem predahu pa smo bili skupaj z bovškimi čebelarji in županom Sinišo Germovškom pripravljeni na naslednjo aktivnost. Čebelarska zveza Slovenije že nekaj let spodbuja vse slovenske občine k sajenju medovitih rastlin. Župan je z veseljem podprl to akcijo in predlagal dolgoročni načrt  za sajenje prej omenjenih rastlin v sodelovanju s Komunalo Tolmin. Ugotovili smo, da je veliko takšnih rastlin že posajenih in da je še veliko možnosti za nadaljevanje s takšnim načinom urejevanja okolice. Za sobotno akcijo sajenja medovitih rastlin smo izbrali medovito rastlino-LIPO (Tilia Cordata), ki smo jo posadili v neposredni bližini osnovne šole Bovec. Lipa, ki je med drugim nacionalno drevo v Sloveniji, na Slovaškem in na Češkem, je tudi zelo medovito drevo in po germanski mitologiji simbol življenja, sreče, ljubezni in  resnice. Župan Siniša Germovšek je v svojem govoru poudaril, da je vesel sodelovanja med mladimi in čebelarji in da širokosrčno spodbuja razvoj čebelarstva in čebelam prijazno okolje ter ponuja vso svojo pomoč pri nadaljevanju takšnega sodelovanja. S skupnimi močmi smo posadili še majhno lipo.

Že smo hiteli k naslednji aktivnosti, to je predavanju in druženju s čebelarji na njihovi stojnici. Žal pa nas je nevihta pregnala pod streho in smo upali, da kmalu mine, saj smo se že veselili izdelovanja panjskih končnic z Renijem. Reni – Tomislav Čopi, akademski slikar, je le nekaj let pred nastankom turističnega krožka, katerega 15. obletnico smo pravzaprav praznovali ta dan, pričel z dejavnostjo izdelovanja panjskih končnic kot svojo poslovno priložnost in tako postal lastnik znamke domače obrti  in priznan po širni Sloveniji. Reni je prisotnim predstavil zgodovino nastanka panjskih končnic kakor tudi tehniko in način izdelave le-teh.

Panjske končnice še niso bile dodobra končane že je začelo brenčati v Stergulčevi hiši. Nabralo se je lepo število obiskovalcev, ki so si želeli ogledati otvoritev razstave mladih bovških umetnikov. Sedem mladih umetnikov na  področju likovne, kiparske in fotografske umetnosti ter modnemu oblikovanju so se s svojimi deli predstavili, večina prvič,  javnemu občinstvu in poželi veliko pohval. Kmalu je začelo še bolj brenčati, saj smo vsi že nestrpno čakali vrhunec sobotne prireditve »Čebelji let z modno revijo Mirjam Strajnar«. V programu smo preleteli celodnevno dogajanje s pesmijo, plesom in modno revijo. Naš program pa so popestrili tudi člani slovenskega društva Lipa iz Prijedora.  Nasmejani in sproščeni smo se družili še na »Goufu« ter nestrpno čakali na predvajanje filma, ki je bil izglasovan na spletni strani Turističnega društva Bovec.

Večer smo mladi zaključili prav tako veseli kot smo ga pričeli in že se veselimo organizacije naslednje prireditve »Pomlad za mlade« za katero smo že izbrali tematiko, a to naj ostane še skrivnost. Vsem se srčno zahvaljujemo za sodelovanje in podporo. Prav tako se zahvaljujemo za vse donacije za žrtve poplav, ki smo jih zbirali na prireditvi. Našo čebelico- šparovček- smo izročili našim gostom iz Prijedora in jih prijetno presenetili in razveselili. 

ščice- punčke, čeče- dekleta,  gouf- dvoršiče

Oglejte si tudi