Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
11°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Praznik na gradu

Bled - Na blejski praznični dan, 10. aprila, so na povabilo župana Janeza Fajfarja Bled   obiskali tudi visoki gostje iz Briksna: bolzansko – briksenski škof dr. Ivo Muser, župan občine Briksna Albert Pürgstaller in prof. Josef Gelmi.

 

V okviru praznovanj letošnjega blejskega občinskega praznika je 10. aprila na  Blejskem gradu potekala blagoslovitev grajske kapele. Kapelo sv. Ingenuina in sv. Albuina.sta blagoslovila ljubljanski škof Andrej Glavan in bolzansko briksenski škof dr. Ivo Muser. Obred sta škofa pred zbrano množico gostov in obiskovalcev v kapeli in na zgornjem grajskem dvorišču vodila v spremstvu župnika blejske župnije Janeza Ferkolja in župnikov sosednjih župnij. Pred obredom so si navzoči lahko ogledali tudi nedavno odkrito oltarno sliko sv. Ingeniuma in sv. Albuina. Gotska grajska kapela na zgornji terasi, orientirana pravilno proti vzhodu, je posvečena briksenškima škofoma sv. Albuinu in sv. Ingenuinu. Po drugem potresu leta 1690 je bila kapela povišana in baročno obokana. V času baročne prezidave ali kmalu potem so kapelo okrasili s freskami. Po današnji blagoslovitvi bodo v njej ponovno mogoči cerkveni obredi.

 

Pomembnost  zgodovinskega trenutka sta v svojih nastopih izpostavila tudi oba škofa, tako ljubljanski škof Andrej Glavan kot bolzansko – briksenski škof dr. Ivo Muser.  

Občini Bled in Briksen povezujejo tako zgodovinske vezi kot dobri odnosi, ki so jih njuni predstavniki navezali v preteklih letih. V tej luči je tokratni obisk visoke briksenske delegacije nadaljevanje utrjevanja vezi med občinama.  

Visoki gostje so na Blejskem gradu obiskali grajsko tiskarno in se udeležili predavanj v organizaciji Muzejskega društva Bled in Občine Bled. V Viteški dvorani je o briksenskem pogledu na Bled  predaval prof. Josef Gelmi, profesor za cerkveno zgodovino in škofijsko zgodovino na Filozofsko – teološki visoki šoli v Briksnu. Od l. 1998 je predsednik Škofijskega muzeja v Briksnu. Med drugim raziskuje cerkveno zgodovino na Tirolskem in zgodovino bolzansko - briksenskih škofov. O Blejskem pogledu na Briksen pa sta predavala Janez Fajfar in Janez Bizjak, arhitekt, naravovarstvenik in publicist, so sporočili z Zavoda za kulturo Bled.

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi