Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
9°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

Odstranitev zabojnikov za mešano embalažo na ekoloških otokih, pojasnilo

Skladno z občinsko zakonodajo (Odlok o načinu opravljanja obvezne lokalne gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki, Tehnični pravilnik o ravnanju s komunalnimi odpadki in Program ravnanja s komunalnimi odpadki) se na področju zbiranja odpadkov uvajajo spremembe – v prvem tednu aprila 2024 so bili iz ekoloških otokov odstranjeni zabojniki za mešano embalažo (plastika in pločevinke). Na ekoloških otokih še vedno lahko oddate stekleno embalažo, papir, papirno in kartonsko embalažo ter biorazgradljive kuhinjske odpadke. O spremembah so bili uporabniki osebno obveščeni z dopisi.

Vsa gospodinjstva morajo imeti zabojnik za mešano embalažo, zato se je zbiranje le-te na ekoloških otokih v vsem tem času podvajalo. Veliko uporabnikov je namesto v svoje zabojnike mešano embalažo redno odlagalo samo na ekoloških otokih, prav tako so jih za odlaganje izkoriščali povzročitelji odpadkov z dejavnostjo, kar je prepovedano. Na nekaterih območjih tako praznjenja zabojnikov tudi 3-krat tedensko niso več zadoščala. V zabojnikih so se pogosto pojavljali različni drugi odpadki, ki tja vsekakor ne sodijo. Spremenjen način pobiranja mešane embalaže ne bi smel predstavljati težav, saj lahko vsi uporabniki, v primeru povečanih količin ali drugih individualnih vzrokov, mešano embalažo še vedno oddate v zbirnem centru na Bledu.

Na zbirnih mestih morajo vsi uporabniki imeti dva zabojnika: za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov in mešane embalaže. Glede na opravljanje različnih vrst dejavnosti so pri nekaterih uporabnikih potrebni še določeni drugi zabojniki. Velikost in potrebne vrste zabojnikov za posameznega uporabnika določajo kriteriji kot so:

  • število oseb na naslovu
  • izvajanje dejavnosti (sobodajalstvo število ležišč in nočitve, opravljanje druge dejavnosti, kmetijsko gospodarstvo, ipd.)

Priporočamo, da gospodinjstva začnejo uporabljati tudi zabojnik za papir, papirno in kartonsko embalažo (zabojnik za papir). Z uporabo zabojnika za papir nam pomagate razbremeniti prepolne zabojnike na ekoloških otokih. Papir se odvaža 1-krat mesečno, skladno s termini na koledarju odvozov (https://www.infrastruktura-bled.si/sl/e-komunala/koledar-odvoza-odpadkov). Odvoz mešane embalaže in papirja se gospodinjstvom dodatno ne zaračunava.

Uporaba ekoloških otokov je za povzročitelje z dejavnostjo PREPOVEDANA. Svoje odpadke ste dolžni odlagati v zabojnike na zbirnem mestu ali izjemoma, v primeru povečanih količin, v zbirnem centru na Bledu. Na ekoloških otokih bo za ta namen potekala poostrena kontrola.

 

Identifikacija vstopa v zbirni center

V postopku je uvedba identifikacije ob vstopu v zbirni center na Rečiški cesti 2 na Bledu. Ob prihodu vas bo sprejel naš delavec in zabeležil vaš prihod ter oddajo odpadkov. Za lažjo identifikacijo imejte s seboj zadnjo položnico. Zabeležili bomo naslednje vaše podatke: ime/naziv partnerja, šifra, naslov, registrsko oznako vozila, občino izvora odpadkov, vrsto in količino odpadka

 

Dostava naročenih zabojnikov

Zahvaljujemo se vam za vaš izjemen odziv pri naročilu večjih, dodatnih in novih zabojnikov. Predvidevamo, da bomo lahko vsa naročila realizirali do sredine maja. V tem času vas prosimo za potrpežljivost.


Infrastruktura Bled d.o.o.

Oglejte si tudi