Oceni objavo

MARKOV SMN V VRBI PONOVNO ŽIV

V nedeljo, 28. aprila smo po 10 letih ponovno obudili Markov smn v Vrbi. Ob otvoritvi, ki je sledila sveti maši v cerkvi svetega Marka sta nas pozdravila župan g. Leopold Pogačar ter župnik g. Gašper Mauko, za dobro razpoloženje pa je skrbel Pihalni orkester Lesce. Kot je izpostavil župan g. Pogačar "takšna prireditev ni le namenjena nakupovanju, trgovanju temveč tudi druženju, izmenjavi mnenj, izkušenj, predvsem pa ohranjanju tradicije, običajev, kulture". Letošnji Markov smn je bil tako kot v preteklosti namenjen tudi srečanju pevskih skupin in zborov. Nastopili so domača pevska skupina Sosedje, mešani pevski zbor Kranjska Gora, KD Odmev, moški pevski zbor Društva upokojencev Jesenice, ženski pevski zbor "Večerna zarja", DU Javornik Koroška Bela, Pevska skupina Korona in moški pevski zbor Triglav Lesce – Bled. Program, ki ga je povezovala Anuška Skumavc so popoldan popestrili plesalci WILD WEST Country Line Dance ter društvo Kre.aktiv, ki je pripravilo delavnice žongliranja, hoje po vrvi in s hoduljami ter ostalih spretnosti. Najmlajši pa so se razveselili tudi poslikav obraza izpod spretnih rok Alje Ažman.

V sončni nedelji so se na stojnicah predstavili razstavljavci z raznoliko ponudbo. Svoje izdelke so na ogled postavili rezbarji Peter Guček, Ivan Zaplotnik ter Nataša Marušič (z izdelki nedavno preminulega rezbarja Viktorja Marušiča). Na stojnici trgovine Babka (Blaženka Jakopič) je bilo mogoče kupiti medene izdelke, na stojnici Eko kmetije Šlibar pa izdelke, ki jih sami pridelujejo. Anita Eržen se je predstavila z vzglavniki in blazinami iz naravnih materialov, Marija Pisek z izdelki iz ročnih del, Matjaž in Mateja Kuhar  ročno poslikanimi glinenimi lonci, poslikanimi kamni, ročno izdelanimi toaletnimi torbicami in drobižnicami, ter klekljano čipko. Rokodelska, mojstrska delavnica Kosmač se je predstavili z izdelki iz lesa ter miselnimi igrami iz lesa, Jani in Beti Jakob (Doužnjek - pletenje iz slame) pa z izdelki iz slame in praktičnim prikazom pletenja snopov, v čemer so se lahko preizkusili tudi obiskovalci. Za gostinsko ponudbo je poskrbela Kulinarika Klemen Lindič s.p.

Prireditev je naletela na zelo lep odziv tako pri sodelujočih kot tudi pri obiskovalcih, zato se vsekakor prihodnje leto ponovno srečamo ob godu svetega Marka na parkirišču v Vrbi. Ob koncu bi se radi zahvalili vsem sodelujočim (nastopajočim, razstavljavcem, gostincu) ter vsem, ki ste nam pomagali pri organizaciji prireditve: Občini Žirovnica, Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica, vaškemu odboru Vrba, predvsem g. Janku Vidicu ter g. Janku Mežnarcu, PGD Zabreznica, podjetju Jeko, d.o.o. (Tomažu, Jožu in Darkotu), Radiu Triglav ter društvu Trim Tim Žirovnica in g. Mihu Bulovcu.

Oglejte si tudi