Logo MojaObčina.si

Žužemberk

DANES
1°C
-1°C
JUTRI
0°C
-9°C
Deli
1007

»Prijatli, obrodile so trte vince nam sladko«

Tako je zapel Prešeren v naši himni. Mi pa dodajamo: Prijatli, spekle gospodinje so nam dobrote, ki so paša za oko…

»Prijatli, obrodile so trte vince nam sladko,,«

Tako je zapel Prešeren v naši himni. Mi pa dodajamo: Prijatli, spekle gospodinje so nam dobrote, ki so paša za oko…

 

Februar je mesec, ko nam postane kultura bliže kot nam je sicer med letom.

Tako pestre kulture, kot je slovenska, ne najdemo daleč naokoli; od romantične dvojine do raznolikih narečnih pesmi iz preteklih stoletij in pristnih jedi posameznih slovenskih pokrajin.

Umetnost ima mnogo obrazov. Enega, morda vsem nam najljubšega, smo lahko  ponovno občudovali na Razstavi suhokranjskih dobrot. »Kar svet pozna umetnosti, najslavnejše smo me« pravimo kuharice. Pa še res je. Da gre ljubezen skozi želodec, pa je tudi vsem znano.  Že vrsto let organiziramo kuharske tečaje, ki jih vodi ga. Valerija Poreber. Tečaji potekajo v OŠ Žužemberk. Ga. ravnateljica Mira Kovač ima velik posluh za tovrstne aktivnosti in nam rada priskoči na pomoč.

Razstava suhokranjskih dobrot, ki vključuje krušna peciva, izdelke iz medu in domače obrti, vezenine in drobne predmete, ki so plod spretnih prstov članic DKŽ, ima letos nazadnje spredaj številko 1, saj bo prihodnje leto že 20. Postala je  nepogrešljiva stalnica kulturnega življenja Občine Žužemberk. Zadovoljuje takorekoč vsa naša čutila: vid, vonj, otip in okus.

Na otvoritvi se je kljub slabemu vremenu zbralo veliko ljudi. V programu smo sodelovali vinogradniški pevski zbor, ki ga vodi g. Alojz Kužnik, otroci razredne stopnje OŠ Žužemberk, pevska skupina Žitni klas, pod vodstvom ge. Slavke Hrovat. Zbrane je najprej pozdravila predsednica DKŽ ga. Tadeja Lavrič.

Slavnostna govornica je bila ravnateljica OŠ Žužemberk ga. Mira Kovač, častna gostja pa poslanka državnega zbora ga. Urška Ban.

Prisotne je nagovoril tudi župan g. Franc Škufca.

Razstava je bila odprta tri dni in v tem času se je zvrstilo veliko obiskovalcev, ki imajo posluh za vse, kar je lepo in dobro. Prišli so skoraj vsi učenci osnovne šole in trudi otroci iz vrtca, ki so ravno tako razstavljali svoje izdelke iz slanega testa.

Članice DKŽ se po najboljših močeh trudimo, da ohranjamo dobro sodelovanje med društvi v občini in da ohranjamo bogato kulinarično dediščino in jo prenašamo na mlajše rodove. Vsem, ki ste si udeležili otvoritve razstave ali si jo samo ogledali, se vsi razstavljajoči zahvaljujemo za obisk.

                                                                                                                                                                                         Lilijana Hrovat

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!