Logo MojaObčina.si

Žužemberk

DANES
31°C
18°C
JUTRI
34°C
18°C
2238

Ob 70-letnici konca 2. svetovne vojne v Evropi slovesno tudi na Cviblju v Žužemberku

Po vsej Evropi so 9. maja potekale slovesnosti ob 70-letnici konca 2. svetovne vojne, slovesno pa je bilo tudi pri spomeniku padlih v NOB na Cviblju v Žužemberku, kjer so KO ZB Žužemberk, Območna organizacija za ohranjanje vrednot NOB iz Novega mesta, Veleposlaništvo Ruske federacije v Sloveniji in Občina Žužemberk pripravile spominsko slovesnost s polaganjem venca ruskega vojaškega atašeja in odkritjem spominske plošče z imeni sovjetskih vojakov, ki so padli na območju Suhe krajine.

Slovesnosti so se ob članih organizacije iz Žužemberka, sorodnikih padlih, udeležili tudi številni člani organizacije ZB za ohranjanje vrednot NOB iz Novega mesta in Semiča, Gorjanska četa ter delegacija Veleposlaništva Ruske federacije v Republiki Sloveniji vojaški ataše  Mikhail Glagazin in njegov namestnik Anton Momanjuk. Zbrane sta na začetku pozdravila predsednik KO ZB Žužemberk Leopold Suhorepec in župan Občine Žužemberk Franc Škufca, ki sta v svojih nagovorih spregovorila o številnih padlih, ki so svoja življenja dali v Suhi krajini in o moriji, ki se ne sme več ponoviti.

Po polaganju venca v spomin padlih sovjetskih vojakov na območju Suhe krajine je zbrane nagovoril vojaški ataše Mikhail Glalgazin, ki se je občini in organizaciji ZB za ohranjanje vrednot NOB zahvalil za skrb ter vzdrževanje spomenika in ohranjanje spomina na sovjetske partizane, ki so padli na območju Žužemberka in Suhe krajine.  Slavnostno besedo je imel Milan Gorjanc, upokojeni polkovnik, ki je v svojem nagovoru poudaril, da je bil prispevek v boju nad nacizmom in fašizmom Rdeče armade izjemen, saj so narodi nekdanje Sovjetske zveze v drugi svetovni vojni dali preko 27 milijonov življenj, od tega je padlo ali bilo pobitih največ ravno Rusov. Nemčija in njeni zavezniki z idejami nacizma in fašizma so bili v drugi svetovni vojni poraženi, žal pa ideologija ni bila poražena in želja po prevrednotenju zgodovinskih dejstev je v zadnjem času vse bolj očitna. Po kulturnem programu, v katerem so nastopile pevke KO ZB Žužemberk, recitatorka Jana Špiletič in sinova namestnika vojaškega atašeja Fijodor in Nikita Momanjuk, je sledilo slovesno odkritje spominske plošče še z vklesanimi 20 imeni sovjetskih vojakov. Borili so se skupaj s partizani in so padli na območju Suhe krajine ter do sedaj še niso bili zabeleženi. Spominsko ploščo sta odkrila župan Franc Škufca in vojaški ataše Mikhail Glagazin, o padlih vojakih iz območja nekdanje Sovjetske zveze pa je spregovorila Ljuba Šenica. Slovesnost je povezovala Tilka Bogovič iz OO ZB za vrednote NOB Novo mesto.

                                                                                                          VladiMir

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi