Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

DAN ZA SPREMEMBE DRUŠTVA MOST ŽALEC "OBJEM SODELOVANJA V OSAMLJENOSTI"


Vseslovenska prostovoljska akcija, ki se je pričela 10. aprila 2021, je nastala z namenom spodbujanja državljanov k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti in ustvarjanju priložnosti, da se čisto vsak lahko preizkusi v vlogi prostovoljke ali prostovoljca. Slovenska filantropija je že dvanajsto leto zapored povezala številne akterje po celi Sloveniji, letos z namenom prostovoljskega prispevka k premagovanju osamljenosti. Akcije so zaradi ukrepov preprečevanja koronavirusa delno potekale preko spleta, v živo pa bodo organizacije aktivnosti izvajale vse do konca meseca aprila.


Društvo za razvoj civilnih iniciativ Most Žalec, Ozara Slovenija, enota Celje, Center za socialno delo Koroška, enota Dravograd smo v sodelovanju s Podjetniškim inkubatorjem Kočevje- Socialna aktivacija "Aktivni za prihodnost" na Kočevskem, Večgeneracijskim centrom Skupaj, Društvo varnega zavetja Kočevje, SKUP Kranj, Šent, enota Kočevje, Centrom za krepitev zdravja Kočevje pripravili spletni dogodek Objem sodelovanja v osamljenosti, na katerem smo delili izkušnje s premagovanjem osamljenosti. Udeleženci so predstavili kreativno, strokovno in ustvarjalno delo kot dobro popotnico v premagovanju osamljenosti. Delili smo tudi zgodbe, primere iz prakse, dogodek pa so prostovoljno, strokovno obogatili tudi predstavniki vladnih in nevladnih organizacij.


Osamljenost je problem sodobnega načina življenja. Po raziskavah sodeč je osamljenosti vedno več in se pojavlja v skoraj vseh življenjskih obdobjih. Zaradi epidemije je v zadnjem letu osamljenost postala še dodatno obremenjujoča za marsikoga med nami. Z letošnjim Dnevom za spremembe prostovoljke in prostovoljci stopamo osamljenosti na pot. Imamo moč, četudi v izrednih razmerah, spremeniti en dan v doživetje za spomin. Povezanost, pripadnost in družbena vloga so še kako pomembni za kakovostno bivanje.


Vsako življenjsko obdobje pa je lahko zelo prijetno in zabavno, če ga skrbno načrtujemo in storimo nekaj zase, za svoje počutje in se odpremo navzven.

Kot pravi Trstenjak, je potrebno «najti smisel življenja«.

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim!

                                                                       Špela Jovan, predsednica Društva Most Žalec



Oglejte si tudi