Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
6°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

IRENA CERAR, pripovedovalka ljudskih pravljic, na večeru v Občinski knjižnici Žalec

torek, 24. avgust 2021


pogovor z avtorico: Irena Štusej


Irena Cerar, diplomirana literarna komparativistka, dolgoletna odgovorna urednica revije National Geographic Junior, avtorica številnih člankov in reportaž, soustanoviteljica Križnikovega pravljičnega festivala, je razvila svojevrsten način pripovedovanja pravljic na prostem, v naravi, združeno z naravno in kulturno dediščino. Tudi mi smo zasnovali večer na zelenici pred knjižnico, a so nas oblaki napodili pod streho.


Slovenci dobro poznamo njene družinske izletniške vodnike Pravljične poti Slovenije, Pravljične poti v zgodovino in Kamniške pravljične poti, na večeru pa smo predstavili še četrti naslov, in sicer Pravljične poti brez meja. Ta prinaša zanimive poti v zamejstvu; avtorica jih imenuje poti na robovih med Slovenijo in Avstrijo, med Slovenijo in Italijo, madžarski rob in hrvaški rob. V vseh vodnikih je avtorica pravljico postavila v prostor, kjer je nastala. Poti prehodi sama, včasih tudi večkrat, da najde najprimernejši dostop za pohod z otroki.


Sočasno z družinskim vodnikom, ki je nastajal sedem let, pa so nastajali zelo osebni zapiski s poti, ki jih je avtorica sprva objavljala na Facebooku. Menila je, da jih nihče ne bere, saj so bili kar obsežni, a se je izkazalo, da se moti. Samo Vadnov iz založbe Buča je bil povsem navdušen nad njimi. Nastala je knjiga njenih intimnih zapisov Potepuški okruški, ki se celo izkaže za njen prvi potopis. Njena besedila bolj kot kje drugje tu odražajo duhovitost, poigravanje z besedami in pot vase. Tudi tega smo predstavili na večeru.


Irena Cerar je na večeru povedala nekaj ljudskih pravljic iz zamejstva in z njimi navdušila prisotne v knjižnici. Presežno pa ni bilo le njeno pripovedovanje, temveč tudi petje in igranje na harfo glasbenice Zvezdane Novaković, ki je bila prav tako gostja žalske knjižnice. Je vsestranska glasbenica, dve harfi si je celo izdelala sama. Slišimo jo lahko v številnih glasbenih projektih, predvsem pa na albumu Slovena voices, kjer starodavno sreča moderno: brezčasna pesem prednikov, odprti glasovi, pristnost.


Irena Štusej
Foto: Darko Naraglav

Oglejte si tudi