Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
10°C
Oceni objavo

Dr. Uroš Lipušček: Svet v vrtincu geopolitičnih sprememb

Po koncu druge svetovne vojne svet še ni bil na tako velikem, kriznem in tudi usodnem križišču, kot je ta trenutek. Priča smo velikemu preurejanju sveta. Kako je do tega prišlo, kaj se dogaja in kako bomo prišli iz tega položaja, nam je v ponedeljek, 27. marca 2023, v Občinski knjižnici Žalec v pogovoru s Karmen Kreže poskušal pojasniti dr. Uroš Lipušček.


Dr. Uroš Lipušček je publicist, novinar, urednik, komentator in odličen poznavalec mednarodne politike ter dolgoletni dopisnik iz številnih afriških in azijskih držav, specializiran zlasti za vprašanja držav v razvoju, politiko neuvrščenosti, dekolonizacijo ter problematiko Bližnjega vzhoda, pri čemer se je osredotočil na vprašanja islama ter analize sodobne zgodovine Irana. Bil je tudi dopisnik RTV Slovenija iz Združenih držav Amerike in v zadnjih letih iz Kitajske.
V pogovoru je pojasnil trenutne geopolitične razmere, vzroke in razloge, ki so privedli do vojne v Ukrajini, vse pomembnejši vpliv Kitajske tako na gospodarskem kot tudi na zunanjepolitičnem področju. Letos bo namreč minilo tudi 200 let od Monroejeve doktrine, ki pravi, da ZDA odločajo o zunanji politiki Zahoda. Kitajska in Ruska federacija poskušata vzpostaviti novo svetovno ureditev, ki ne bo več odvisna od Zahoda, ZDA pa poskušajo zadržati svetovno gospodarsko in politično hegemonijo.


Voditi zunanjo politiko v tako zapletenih in nevarnih časih je prava umetnost. Samo upamo in želimo si lahko, da se bomo iz tega rešili brez večjih oziroma usodnih posledic.


Besedilo: Karmen Kreže
Fotografije: Ivan Lipičnik

Oglejte si tudi