V okviru »Poletja na Vrhniki« je Bajc gostinstvo skupaj z ZIC Vrhnika organiziralo
»Zeliščno popoldne v Bistri«, na katerega je povabilo pet uveljavljenih
zeliščaric in predavateljic.
Iva Verdnik, strokovnjakinja za zdravo prehrano, je spregovorila o
fermentaciji, ki še zdaleč ni samo kislo zelje in repa. Izpostavila je
prednosti fermentiranih živil, ki da ponujajo številne zdravstvene koristi,
zlasti zaradi njihove vsebnosti probiotikov in izboljšanja prebave ter
absorpcije hranil. Vključitev teh živil v vašo prehrano lahko pomaga ohraniti
zdravo črevesje, okrepiti imunski sistem in izboljšati splošno zdravje. Terezija
Nikolčič je spregovorila o negi kože in navrgla nekaj primerov, kako se soočiti
s kožnimi težavami. Za ogrce pomaga dnevno zaužitje koščka kvasa, za koprivnico
je dober metin čaj, za herpes pristna kravja smetana, za čiščenje kože pa priporoča
kamelice. Zelo kvarno delujejo na kožo alkohol in cigareta. Spregovorila je
tudi o težavah z želodcem, za kar priporoča rman, predvsem pa čim manj prepirov,
»… ki se jim je treba izogniti s ta v'elkim senenim vozom.«
Ana Ličina, ki je pred predavanjem zeliščaric imela delavnico
izdelovanja mazila za ustnice, sicer pa se ukvarja z izdelovanjem naravnih
parfumov, je predstavila enfleražo, postopek pridobivanja parfuma. Predstavila
je zelo enostaven način »lovljenja« dišečega vonja rastlin. Dno pokrova
tupperware posode namažite s kokosovo maščobo, v posodico pa položite dišeče
dele rastline. Nato tesno zaprite. Po potrebi (ko ovenijo) zamenjajte dišeče
dele rastline. Postopek lahko traja deset ali tudi več dni, odvisno kakšno
intenziteto vonja želite. Ko ste zadovoljni, postrgate sedaj odišavljeno
kokosovo maščobo v lonček in jo shranite v hladilniku.
Margita Vehar iz »Dežele zelišč« je predstavila kako pripraviti zeliščni
med. V cvetlični med je položila šop žajbljevih listov, ki pa se, kot pravi, morajo
pred tem malce posušiti. Liste potopimo v med in pustimo več dni. Vmes moramo
pomešati, da se znebimo zračnih mehurčkov, ki lahko pripomorejo h kvarjenju
listov. Ko smo zadovoljni z intenziteto okusa, med precedimo. Na tak način
lahko izdelamo poljuben med z okusom zelišč.
Predavanje je zaključila zeliščarka Metka Maček, ki je predstavila nekaj
samoniklih zdravilnih rastlin, kot na primer širokolistni tropotec, ki pomaga
pri celitvi ran ali pa krvenko, ki je dobra za zaustavitev dirareje.
Predstavila je še številne druge rastline, a pri tem pripomnila, da moramo
paziti, ko nabiramo rastline, da je travnik ekološko čist.
Po dobri uri predavanj so med obiskovalce, ki so se lahko medtem okrepčali s hišnim
ledenim čajem iz zelišč, ki rastejo na Menihovem vrtu gostilne, razdelili še
nagrade, ki so jih prispevale predavateljice. Številni so se še dolgo časa
zadržali pri stojnicah predavateljic, kjer niso samo segli po njihovih
izdelkih, ampak so trenutek izkoristili tudi za vprašanja in nasvete.
Gašper Tominc, foto: GT




