Kmetijska svetovalna služba je na željo Društva kmečkih in podeželskih žena Vrhnika organizirala jesensko ekskurzijo v Brkine. To območje na jugozahodu Slovenije je znano po pridelavi kakovostnega sadja, predvsem jabolk in češpelj ter po »Brkinskem slivovcu«, ki ima zaščiteno geografsko poreklo. To je hribovito območje in leži na ozemlju štirih občin: Divače, Hrpelj - Kozine, Ilirske Bistrice in Pivke, na nadmorski višini od 400 do 750 m.
Najprej smo obiskali zeliščno ekološko kmetijo Belajevi v Kačičah-Pared, kjer nam je ga. Andrejka predstavila svoj zeliščni vrt, uporabo raznih zelišč v prehrani, predvsem kraškega šetraja, katerega smo poskusili tudi kot namaz in začimbno sol.
Pot nas je vodila naprej vodila v Tatre, na ekološko kmetijo Mahne, kjer nam je g. Roman Mahne predstavil svojo kmetijo. Redijo govedo sivo-rjave pasme in vse mleko predelajo v sire. Na kmetiji so zgradili tudi sirarno, v kateri naredijo okoli 6-7 ton sirov na leto. Poskusili smo tri vrste sira in kar nekaj izdelkov tudi kupili.
Nato nas je pot vodila v Topolc, na Novakovo domačijo, kjer sta nam zakonca Dovgan pokazala njuno staro črno kuhinjo in mlin. Gospod Ivan je zakuril ogenj v stari črni kuhinji in nam pokazal delovanje mlina.
V popoldanskih urah smo odšli na Grad Prem, nato smo si ogledali Kettejevo spominsko sobo in cerkev Sv. Helene. Izredno pester in zanimiv dan smo zaključili s kosilom na izletniški kmetiji Ivankotovi pod gradom Prem.




