Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
11°C
PON.
20°C
12°C
Oceni objavo

Vrhniški planinci na vrhu Velebita

Pa smo ga ... !

Potem, ko smo pred leti prehodili del Nacionalnega parka Velebit, od Zavižna do Alana, nam je bila želja osvojiti tudi njegov najvišji vrh.

 

Zavedali smo se da to ni kar neki hribček ob morju, vseeno pa je bil pravi šok že na začetku, sicer turistične poti v kanjonu Velike Paklenice, kjer se je pot odcepila za Anića kuk. Strma pot je pod težo nahrbtnikov postala še bolj  strma in neprijazna, vendar je naša devetčlanska ekipa  uspela osvojiti ta 712 m visok hrib in do večera prispela do prenočišča Ramića dvori. Prijazen oskrbnik nas je lepo sprejel.

 

Sobota.

 

Odločilni dan za dolgi vzpon na Vaganski vrh (1757 m). Vse je potekalo usklajeno in prelep razgled z vrha na Liko z ene strani ter morje in otoke na drugi, je bila zadostna nagrada za odločitev in prehojeno pot.

 

Sestop do prenočišča, druženje in že je bila tu nedelja. Po zajtrku še dve uri hoje po lepi urejeni poti ob strugi Velike  Paklenice s pogledi levo in desno, kjer smo bili in kjer  plezajo najbolj izurjeni plezalci na več kot 400 plezalnih smereh.

 

Ja, tudi morje smo pozdravili, malo se tudi kopali in zaželeli, da bi tudi v bodoče organizirali kakšen daljši izlet.

 

Vse pohvale Bojanu za ugodno in varno vožnjo.

 

Besedilo in foto Boris Rigler

Oglejte si tudi