Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Vandrovke na Krimu

Tretji torek v mesecu je rezerviran za pohod izven Vrhnike.  Vandrovke smo vedno v pričakovanju tretjega torka v mesecu in ugibamo,  kam nas bo Elica popeljala, da nam bo čim lepše in da bo doživetje enkratno.  Ker je bil torek, 18. junij, zelo vroč dan, smo se odpravili na Krim. Trideset pohodnic in dva pohodnika smo že ob 7.00  z avtobusom krenili proti Borovnici in dalje proti Rakitni ter po cesti, ki vodi na Krim do spomenika padlih borcev.  Tam smo  izstopili in začeli z našim pohodom.

Kljub vročini, ki nam je silila v naša telesa že v dopoldanskem času, smo bili dobro razpoloženi. Pot je vodila po lepi makadamski poti, visoka drevesa in grmičevje so nam delala senco, tako da je bila naša pot lažja. Med potjo smo se velikokrat ustavili in prisluhnili Elici, ki je zelo dobra poznavalka botanike. Spoznali smo spet nekaj novih cvetlic, ki krasijo to čudovito naravo (kozja brada, orlica, jajčasti repuš, srebrenka, krvomočnica, talin…). Milan je povedal, da je tu področje medveda in se je tudi nekoč srečal z medvedko in mladiči. Kar malo nas je prestrašil in postali smo pozorni na okolico. Ampak medveda  k sreči nismo  videli.

Po pol drugi uri smo prispeli na vrh.  Krim je na višini 1107 m, južno od Ljubljanskega barja. Med leti 1970 in 1991 je bil vrh nedostopen za obiskovalce, ker je bila vojaška postojanka JLA. Na Krimu je planinska koča, kjer smo se okrepčali s kavico in osvežilno pijačo.

Televizijski oddajnik se vidi do Ljubljane. Zelo priljubljena pohodniška točka je tudi v zimskem času, ko prevladuje v Ljubljanski kotlini megla in oblačnost, Krim pa ponuja sonce. Dobil je tudi vzdevek »ljubljanski vremenski prerok«, saj naj bi oblak-kapa okrog vrha napovedovala slabo vreme za okoliške kraje. Z vrha je lep razgled na Ljubljansko barje, Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe in tudi na del Julijskih Alp. Na Krim vodi več dobro označenih pohodniških poti.

Dopoldne je hitro minevalo in pot v dolino je bila lažja,  ob prijetnem kramljanju smo kar hitro prispeli do avtobusa.

Ker se izteka jesensko-pomladna sezona in  ker so počitnice pred vrati, smo naredili tudi zaključek sezone. V prijetnem gostišču v Borovnici smo se okrepčali z dobrim kosilom in nazdravili v upanju, da bomo  jeseni spet nadaljevali  z našimi pohodi in druženjem.

Ob koncu bi se zahvalila Elici  za res dobro vodenje in organizacijo pohodov  in vsem ostalim vodičkam Viki, Dragici, Zalki in Nadi. Zahvala tudi Metki Grom, ki skrbi za finance ter Milanu in Jožetu. Lepa hvala tudi vsem pohodnicam za prijetna  druženja in dobro voljo z željo, da bi se tudi v prihodnje tako lepo imeli.

Želim vsem lepe in varne počitnice, v septembru pa nasvidenje !!!   SREČNO !!!

Zapisala in foto:  Šurca Fani

Oglejte si tudi