Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
10°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Športnik Vrhnike 2023 sta postala Tina Bizjak in Primož Suša

Vrhnika, 19. april – Za športnika Vrhnika minulega leta sta bila razglašena Tina Bizjak in Primož Suša iz Kluba letalcev Vrhnika, ki sta lani postavila nov svetovni rekord v hitrostnih preletih 25 km FAI trikotne proge v tandemu. Zlato značko jima je izročil župan Daniel Cukjati.
Kot je pojasnil Primož, ki bil za športnika leta razglašen že predlani, pri njunem rekordu ne gre toliko za razdalje, pač pa za hitrost. »Tina me je prosila, da bi več trenirala v tandemu in sva tako 26. junija v  Kobali v Posočju postavila nov svetovni rekord.« Njuna hitrost je bila 29,52 km/h, predhodnji rekord tega tipa pa je odletel Maxime Bellemine leta 2015 s hitrostjo 27,66km/h.
Tina in Primož sta bila sicer tudi prejemnika zlate plakete, ki so ju poleg njiju prejeli še:
-Ajda Opeka, cestno kolesarstvo, KD Branik, ženske B, letnik 1979, brez trenerja, kategorija ženske B; Lani se je od aprila do septembra udeležila 24 dirk po Sloveniji, Avstriji, Italiji in Hrvaški ter na vseh dirkah stala na stopničkah od 1. do 3. mesta.
- Varineja Drašler, ŠD Nanos Podnanos, atletika, gorski tek, Z5 članice, letnik 1995. Naziv najboljše gorske tekačice 2023. 1. mesto v skupni razvrstitvi Pokala Slovenije v gorskih tekih (članice), 1. mesto na državnem prvenstvu v disciplini »gor-dol«, Podbrdo trail running, 1. mesto na državnem prvenstvu v disciplini »gor«, Vzpon na Porezen, 1. mesto na državnem prvenstvu v disciplini »vertikal«, Gorski tek na Črno prst
- Roman Pleško, ŠDVLR Viljem, lokostrelstvo, 3D krog, indoor, 900 krogov/dolgi lok, člani, letnik 1969, trener Luka Gjurin. 1. mesto na evropskem prvenstvu zveze HDHIAA v 3D disciplini. Je tudi aktualni državni prvak v tej disciplini v članski in veteranski kategoriji.
- Renata Nolimal, lokostrelstvo, 3D krog, arrowhead 12+12, 900 krogov/dolgi lok, članice, letnik 1971, trener Stanislav Natlačen. 1. mesto na evropskem prvenstvu zveze HDHIAA v 3D disciplini. V kategoriji članic je osvojila tudi 1. mesto v slovenskem 3D pokalu, na državnem prvenstvu 900 krogov pa je dosegla nov državni rekord v kategoriji 50+.
Patrik Divković, Taekwondo klub Logatec, do 87 kg, člani, letnik 1999, 2. mesto na evropskih igrah, 26. 6. 2023, Krakov. Poleg tega je nastopil še na svetovnem prvenstvu, a izpadel v 2. krogu.
- Jurij Vidic, Klub letalcev Vrhnika, jadralno padalstvo, hitrostni preleti, člani, trener Andrej Erznožnik. 8. mesto na svetovnem prvenstvu, 20. 5.– 3. 6. 2023 Chamoux sur gelon, Francija, 150 letalcev
- Domen Molj, Taekwondo klub Pantar, taekwondo WT, borbe, člani do 54 kg, člani, letnik 2004, trener Jure Pantar. 1. mesto za svetovni pokal do 54 kg, 5. mesto na evropskem prvenstvu do 21 let v Bukarešti. Domen na svetovni lestvici do 54 kg dosega 16. mesto od 1.242 tekmovalcev.
Aljaž Miklavčič, Taekwondo klub Pantar, taekwondo WT, borbe, mladinci do 51 kg, mladinci, letnik 2007, trener Jure Pantar. 1. mesto na državnem prvenstvu v Celju v kategoriji mladinci do 51 kg, 5. mesto na evropskem mladinskem prvenstvu v Talinu. Aljaž na evropski mladisnki lestvici v ktegoriji mladincev do 51 kg zaseda 7. mesto med 245 nastopajočimi.
Nika Rudolf, Taekwondo klub Pantar, taekwondo WT, borbe, mladinke, letnik 2007, trener Jure Pantar. 5. mesto na evropskem mladinskem prvenstvu v Talinu do 68 kg. 1. mesto na Austrian open, 1. mesto na državnem prvenstvuv Celju

Srebrno plaketo so prejeli Lokostrelci ŠD Viteško lokostrelski red Vilijem Martina Petrovčič, Jan Petrovčič, Gal Frank, Luka Pleško, Roman Kostanjevec, Klemen Kelvišar ter ekipa »Lokostrelstvo 3D krog – člani«: Klemen Kelvišar, Roman Kostanjevec, Roman Pleško. Srebrno plaketo sta prejela tudi Lars in Val Marolt v disciplini tek na smučeh (SK Prisank), članska ekipa ŠD Fustal kluba Siliko (Alan Muratagić, Blaž Nartnik, Gašper Trdin, Jure Suban, Marko Bjelčević, Marko Mohorič, Marko Đeković, Max Vesel, Nejc Berzelak, Nik Klinc, Nikola Jandrić, Tilen Jurca, Tobija Kavčič, Tod Ciuha, Žiga Frank, Zuhdija Alić, Uroš Đurić, Žan Janež; trener Milivoje Simeunović).

Bronasto plaketo so prejeli lokostrelka Živa Frank (ŠD VLR Vilijem), taekwondoist Maks Ljubi (TK Pantar), taekwondoistka Olja Bulatović (TK Pantar) in Žiga Poglajen (TK Pantar).

Poleg pohval so podelili tudi posebne plakete:
Simon Seljak - dolgoletni novinar Našega časopisa, sicer pa v mladosti predan športnik, predvsem košarkar. Desetletje je bil igralec članske ekipe Vrhnike v I.SKL in leta 1972 z vrhniško ekipo postal pokalni prvak Slovenije. Kasneje v osemdesetih letih je igral tudi v veteranskih ekipah v Borovnici in na Vrhniki. Bil je tudi trener mladink in članic, ki so nastopale v drugi in prvi republiški ligi. Z mladinkami je leta 1973 osvojil drugo mesto v Murski Soboti na republiškem prvenstvu. V obdobju 1988/92 (štiri sezone) je treniral člansko ekipo Borovnice v II.SKL, udejstvoval pa se je tudi kot košarkarski sodnik ter funkcionar pri različnih košarkarskih zvezah.

Dejan Djordjević - Z balinanjem se je začel ukvarjati leta 2003 v balinarskem klubu ZARJA v Ljubljani. Od takrat se je udeležil več turnirjev v Sloveniji in na Češkem. V več krajih Slovenije kot so Ajdovščina, Celje, Ljubljana je dosegel nekaj prvi, drugih in tretjih mest. Zaradi svojih športnih dosežkov je bil leta 2022 predlagan za odhod na priprave za specialno olimpijado, kjer se je zelo dobro odrezal in dobil možnost sodelovanja. Tako je v drugi polovici junija 2023 na Poletnih svetovnih igrah specialne olimpijade v Berlinu je v balinanju posamično osvojil zlato medaljo, prav tako tudi najžlahtnejšo odličje v dvojicah skupaj z Jožico Sila.

Štefan Hadalin je nekdanji alpski smučar, ki je tekmoval predvsem v slalomu in alpski kombinaciji. Nastopil je na enih Olimpijskih igrah 2018 in treh svetovnih prvenstvih, kjer je leta 2019 v Areju dosegel vrhunec kariere s srebrno medaljo v alpski kombinaciji. Januarja 2012 se je Hadalin udeležil zimskih mladinskih olimpijskih iger in v slalomu zasedel peto mesto in v super kombinaciji sedmo. Leto kasneje je na evropskem zimskem olimpijskem festivalu v Romunskem mestu Brasov osvojil zlato medaljo v slalomu. Na mladinskem svetovnem prvenstvu v Hafjellu leta 2015 je osvojil srebrno medaljo v kombinaciji in superveleslalomu. Nekaj tednov kasneje je bil okronan za dvakratnega slovenskega državnega prvaka v slalomu in kombinaciji. Leta 2016 je v Sočiju postal mladinski svetovni prvak v alpski kombinaciji.

Priznanja so bila podeljena na podlagi prijav klubov, prispele predloge pa je nato pregledala strokovna komisija v sestavi Matic Vidic, Vid Drašček, Matjaž Justin, Matej Fefer, Jan Zaletel in Jože Nagode.
Vsi prejemniki priznanj so priznanja prejeli iz rok podeljevalcev, ki so prihajali iz sveta športa: profesionalna boksarka svetovnega formata Ema Kozin, vratarka RK Krim in slovenske reprezentance Maja Vojnovič, članica nogometne reprezentance Ana Milović, dr. kinezeoloških znanosti Samo Masleša, poslovni direktor OKS ZSŽ Matic Švab in olimpionik Miro Cerar.

Prireditev »Športnik Vrhnike 2023« je pokazala, da ima Cankarjevo mesto še veliko športnega potenciala. Eden takih je zagotovo prejemnik zlate plakete Patrik Divković, ki bo 10. avgusta nastopil na olimpijskih igrah v disciplini taekwondo. A ne gre vedno samo za rezultate, je v svojem nagovoru spomnil župan Daniel Cukjati, ampak gre tudi za vrednote, ki jih šport prinaša, kot so tovarištvo, disciplina in »fair play«. Gvido Mravljak, predsednik vrhniške športne zveze pa je dejal, da je ponosen na vrhniški šport in da ga neizmerno veseli, da se pojavljajo tudi novi športi ter da tudi žanjejo uspehe. »To kaže, da je mogoče s trdim delom in predanostjo ciljem doseči vrhunske rezultate.«
Prireditev je sicer minila v sproščenem vzdušju. Med posameznimi točkami sta za smeh poskrbela Vito Košir in Damir Leventić, uvodni himni pa je zapela Ljudmila Frelih. Prireditev je povezoval Marko Polak.

Gašper Tominc

 

Oglejte si tudi