Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
PON.
23°C
11°C
Oceni objavo

Šestdnevni potapljaški safari PK Vrhnika

Ko med potapljači pogovor nanese na potapljaški safari, večina najprej pomisli na Egipt. Tam so safariji ena glavnih oblik potapljaškega turizma, zato ob omembi safarija v Jadranu mnogi dvignejo obrv. Potapljaški safari na Jadranu? O, da! In večina potapljačev se vrača vsako leto, tudi po večkrat.
Edi Franolić je izkušen potapljaški maček in kapitan potapljaške ladje Oliga. Iz ribiške v potapljaško predelana ladja ponuja skupini 15 do 20 potapljačev vse, kar potrebujejo za udobno potapljanje in bivanje na barki. Razen spanja. No, nekateri prenočijo tudi na palubi, strehi ali v viseči mreži, razpeti med ograjama barke, a večina si zvečer raje razpre šotor na kopnem in prenoči v udobju spalne vreče. Prostora za potapljače in opremo je več kot dovolj, Oliga pa je opremljena tudi s kompresorjem za polnjenje jeklenk. Če kje, je na barki gneča le za mizo. Ko je čas za zajtrk, kosilo ali večerjo, noče biti nihče zadnji pri mizi in čeprav je kuhinja na Oligi precej majhna, hrane še nikoli ni zmanjkalo. Pravzaprav je naravnost osupljivo, kaj vse Edi ustvari za štedilnikom, medtem ko polni jeklenke, opisuje potapljaške lokacije, deli nasvete in počne še sto in eno reč. Pladnji hrustljavo pečenih rib vseh vrst, plošče sočnega mesa, rižote, testenine, priloge, solate in druge dobrote nikogar ne pustijo ravnodušnega. Na srečo je na strehi Olige tudi velika terasa, ki se po kosilu spremeni v enkraten prostor za počitek po okusnem obroku … 


Safari Potapljaškega kluba Vrhnika (PK Vrhnika)

30. junija smo se člani PK Vrhnika opravili na prvega od dveh letošnjih safarijev. Zaradi vseh zapletov s korono se nas je na krovu zbralo le 9, a zato dogodivščina ni bila nič manj zabavna. Pred nami je bilo 6 dni potapljanja po Kvarnerju, načrt potopov pa je vseboval tudi nekaj lokacij, po katerih smo nekateri od nas že dolgo hrepeneli. V slabem tednu smo prenočili vsako noč na drugem pomolu – v Uvali Ul (Punta Križa) na Cresu, na Premudi, na Malem Lošinju, v mestu Cres in v zalivu Torkul pri Pinezićih na Krku. V šestih dneh smo opravili skupaj 16 potopov na 13 lokacijah, prepluli pa več kot 200 navtičnih milj. Med drugim smo se potapljali na stenah Velega Ćutina, v Katedrali na Premudi, na Vodenjaku, obiskali smo ladijski razbitini Etneo na Unijah in Lino pri Cresu, privoščili pa smo si tudi sproščanje v podvodju Plavnika in šolski potop v zalivu Torkul. Na Premudi smo med drugim obiskali tudi najdišče amfor, na Unijah pa ostanke antične razbitine. Ritem treh potopov na dan ni bil prezahteven, obenem pa je lahko, če je kdo tako želel, mirno kakšnega tudi izpusti. Ker nas je bilo na krovu le devet, smo bili deležni zares velikega prostorskega udobja, edina slaba stran pa je bila ta, da je čas v dobri družbi (pre)hitro minil. 


Adrenalin, želva in obisk delfinov 

Med plovbo pa smo doživeli tudi nekaj ne-potapljaških prigod. Manj prijetna je bila adrenalinsko popotovanje od Unij do Cresa, za katerega smo zaradi visokih valov potrebovali skoraj štiri ure in bi jo marsikdo od nas raje zamenjal za obisk zobozdravnika, nadvse pa smo se razveselili enkratnega prizora, ko smo na gladini uzrli veliko morsko želvo. Nepozabno srečanje s čudovito lepotico so nadgradili še delfini, ki so nekaj časa plavali z nami in postavili piko na i.
 

Dva uspešno zaključena tečaja in skrb za ekologijo

V klubu se zavedamo, da je nenehno učenje in nadgrajevanje znanja ključno za varne potope, klubska potapljanja pa so odlična priložnost tudi za šolanje in dokončanje tečajev. Na tokratnem safariju so novi potapljaški kategoriji dosegli Marko Hlevnjak, ki je uspešno zaključil tečaj AOWD ter Martin Podlipec, Marko Lipovec in Robert Reš ki so postali Dive Guide-i. Poleg izobraževanja pa smo ponosni tudi na sodelovanje kluba v ekološkem projektu Blue Ocean. Na skoraj vsakem potopu smo z dna prinesli nekaj smeti in na ta način dodali svoj prispevek k čistejšemu okolju.
 

Hej, kdaj gremo spet?

Še preden je kapitan Edi krmo Olige elegantno približal privezu v Punatu, smo že kovali načrte za naslednji safari. Doživetje je namreč zares enkratno in še dolgo ostane v spominu, tudi po zaslugi fotografij, ki nastanejo pod gladino, na krovu barke in na kopnem. 

Mimogrede, poleti smo organizirali še en safari. Obiskali smo popolnoma druge lokacije, na krovu nas je bilo več kot dvajset in eno noč smo morali držati šotore, da nam jih ni odpihnilo. Ampak bilo je enkratno in naslednje leto bomo šli zagotovo spet! Če se nam želite pridružiti, nas najdete na facebooku na @PKVrhnika. Dobrodošli v naši družbi!

 

Potapljaški klub Vrhnika

Tel: 041 360 372 (Boštjan Turk)

Mail: pk.vrhnika@gmail.com

Facebook: @PKVrhnika

 

Oglejte si tudi