Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Pohod Zimzelenov na hrib Sv. Mohor

Za prvi pohod Zimzelenov v oktobru se je naredilo pravo indijansko poletje. Pred odhodom smo bili dobro razpoloženi in se iskreno veselili planinske ture, ker večina pohodnikov  na  Mohorju še ni bila, a tudi ostali so se  slabo spominjali pohoda pred nekaj leti.

Hrib Sv. Mohor je skrit na robu Škofjeloškega hribovja in se razteza do Šentjošta nad Kranjem.

Vodniki so načrtovali začetek pohoda iz  kranjske smeri in povratek po krožni poti v Selško dolino do kraja Selca. Zapeljali smo se v smeri Stražišča po strmi cesti do vasi Čepulje. Avtobus je varno parkiral, pohodniki pa smo zakorakali po gozdni cesti in nato po pešpoti. Pot je bila razgibana z rahlimi vzponi in spusti, skozi mešan mogočni gozd.

Malo so nas zamotile raznovrstne gobe, tako strupene kot užitne. Pravi gobarji niso mogli mimo gob brez komentarjev. Opisi in primerjave gob so bile poučne in bodo dobrodošle v prihodnjem samostojnem gobarjenju.

Kratek počitek smo si privoščili na čistini pred lovsko opazovalnico. Nato smo zopet nadaljevali pot po gozdni poti do osamljene kmetije v globeli.

Ob poti je stalo znamenje z zanimivo streho iz skodel, ki so izklesane iz tukajšnjih kamnin. Včasih so služile tudi za pokrivanje hiš, kar jim  je dajal poseben videz.

Od tu smo že videli cerkev Sv. Mohorja na slemenu, na višini 952 m.

Hitro smo stopili v breg po uhojeni pešpoti. Malo pod vrhom nas je pozdravilo zvonjenje zvonov, bilo je poldne, bil je čas za malico, počitek in seveda za ogled okolice.

 Pogledi sežejo od Kamniških Alp, Karavank, čez obronke Jelovice, Starega vrha, Blegoša in  prav do Porezna. Prepustili smo se uživanju lepot naše dežele.

Spočiti in okrepčani smo nadaljevali pot mimo cerkve proti vasi Zabrekve. 

Asfaltna pot se  je malo vlekla, noge so nam malo klecale, a nismo jamrali.

V Selcih nas je že čakal avtobus, voznik Miha in prijatelji, ki so se že med potjo po gozdu odločili za krajšo pot.

Po osvežitvi smo se zadovoljni, polni lepih vtisov vračali po dolini Seliške Sore skozi Škofjo Loko domov.

Zapisala: Mari Malovrh

Slike: Željko Jadanić, Sonja Zalar Bizjak

Film: Željko Jadanić

Oglejte si tudi