Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Tomaž Stržinar je prejel priznanje Mladina in gore

Na letošnjem zboru Mladinskih odsekov na Igu je Tomaž prejel najvišje priznanje, ki ga podeljuje Mladinska komisija Planinske zveze Slovenije.

Ideja, da Tomaža predlagamo za priznanje se je kalila že dalj časa, ko pa so na Mladinski komisiji PZS objavili razpis za priznanje ni bilo več heca. Na hitro smo se zorganizirali, da se je še pravi čas oddal predlog z obrazložitvijo.

Tomaž Stržinar je leta 1992 postal član Planinskega društva Vrhnika, pri svojih rosnih štirinajstih letih je prvič postal tudi udeleženec planinskih taborov v organizaciji Mladinskega odseka Planinskega društva Vrhnika (v nadaljevanju: MOPD Vrhnika). Navdušenost nad planinstvom je izkazoval z redno udeležbo na mesečnih izletih. Kaj hitro pa ga je navdušenje pripeljalo tudi do resnih in odgovornih nalog v okviru MOPD Vrhnika. Tomaž je v času svojih študentskih let postal član upravnega odbora mladinskega odseka. Leta 2001, pa je vajeti Mladinskega odseka prevzel v svoje roke in postal njegov načelnik in član upravnega odbora Planinskega društva Vrhnika. Bil je tudi član Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije in od leta 2007 do 2010 tudi vodja Pokrajinskega odbora Mladinskih odsekov Notranjske. V času svojega načelništva je Tomaž uvedel številne inovativnosti in novosti. Po daljšem premoru je ponovno obudil pisanje in izdajanje tabornega časopisa Markacije. Vsako leto ob zaključku planinskega tabora Tomaž prične z intenzivnim zbiranjem fotografij in spisov, ki opisujejo deset dnevno dogajanje v taboru. Njegovo natančno, strogo in dosledno oko pa je ob praznovanju petdesete obletnice MOPD Vrhnika opravilo pregled številnih fotografij. Po pregledu diapozitivov, prebiranju arhivov in številnih pogovorih z nekdanjimi aktivnimi člani našega mladinskega odseka je Tomaž pripomogel k izdaji edinstvene zbirke petdesetih razglednic z utrinkov vseh taborov, ki so se zvrstili v petdesetih letih. Čas njegovega načelništva je Tomažu prinesel tudi vlogo vodje tabora in glavnega pobudnika za izvedbo zimskega tabora. Pod njegovo taktirko sedaj že nekaj let potekajo zanimiva zimovanja na različnih koncih naše lepe Slovenije. Tomaž je poskrbel, da se lahko otroci že deset let v okviru osnovnih šol udeležujejo tudi planinskega krožka, kjer spoznavajo različne vrline in spretnosti dobrega planinca. Delovanje MOPD Vrhnika so podkrepila tudi različna finančna sredstva, katera smo pridobili ravno po Tomaževi zaslugi. Njegova sistematičnost, vestnost, natančnost in vztrajnost nas je pripeljala do odobrenih finančnih sredstev na različnih javnih razpisih.

Tomaž poleg svojih resnih nalog, kot bi rekel sam, rad tudi kakšno »ušpiči«. Kadar postane zaveden član stroge krstne komisije v planinskem taboru, kot župnik Fosil, se rime in spevi kar iskrijo izpod njegovega peresa. Z različnimi ukanami, rad užene tudi udeležence na pohodih. Le te pa večkrat brez večjih naporov in negodovanj osvojijo zanje bolj zahteven vrh. Tomaž ni bil le stroga prva violina kot načelnik, svojo pravo glasbeno žilico zelo rad pokaže, kadar v roke ob tabornem ognju vzame svojo harmoniko. Na izletih pa zna uglasbiti prav vsak predmet, ki ga sreča ob poti in nad njihovim igranjem prav hitro navduši in prepriča slehernega udeleženca izleta. Glavno vlogo pri izvedbi kulturnih programov ob različnih društvenih priložnostih lahko prav tako pripišemo Tomažu. Kadar je potrebno Tomaž odlično vodi planinski pevski zbor in skupaj z otroki sestavi in režira pravo planinsko predstavo.

Čas aktivnega planinstva je Tomažu prinesel tudi priznanja in odlikovanja za vso njegovo opravljeno delo. Leta 2009 je prejel bronasti častni znak Planinske zveze Slovenije, kasneje leta 2011, bronasti znak Planinskega društva Vrhnika in leta 2015 še srebrni častni znak Planinske zveze Slovenije. V času Tomaževega načelništva je leta 2014 MOPD Vrhnika, prejel priznanje Mladina in gore.

Skozi Tomaževe roke so se zvrstili že številni otroci, ki jih je preko taborov in mesečnih izletov navdušil nad planinstvom, čarom bivanja pod platneno streho in lepoto gora. Generacije katerim je med prvimi pričel predajati svoje poslanstvo, se lahko danes pohvalijo kot uspešni soustvarjalci usode Mladinskega odseka. Tomaž je s svojim uspešnim mentorstvom in predajanjem znanja sestavil novo, uspešno, mlado in zagnano ekipo, kateri je v začetku letošnjega leta predal svojo vlogo načelnika MOPD Vrhnika. Sam pa je zagrizel še v odgovornejšo in zahtevnejšo nalogo. Postal je namreč predsednik Planinskega društva Vrhnika. V času opravljanja svojih različni, zanimivih in zahtevnih nalog Tomaž rad ponavlja misel znanega alpinista Tineta Marenčeta in soavtorja filma Sfinga: »V hribe hoditi je svoboda, svoboda pa pomeni odgovornost.«

V znak vse izkazane odgovornosti, resnosti, predanosti in zagnanosti pri opravljanju svojega planinskega in življenjskega poslanstva Tomaža Stržinarja predlagamo za prejemnika priznanja Mladina in gore.

Tomaževe besede ob prejemu priznanja:

Isaac Newton je rekel, da "Stoji na ramenih velikanov", s tem je mislil, da brez velikih raziskovalcev pred njim, kot so Galileo, Kopernik in drugi, sam ne bi prišel do svojih odkritij. Zasluga, da sem priznanje dobil jaz, lahko rečem, da tudi zaradi tega, ker stojim na ramenih tistih velikanov, ki so začeli in oblikovali ta mladinski odsek pred dobrimi 50 leti, ter tistih, ki so peljali to zgodbo naprej.

Večino svojega dela sem posvetil (oz. še posvečam) mladim, ki šele vstopajo na pot planinstva. To predstavlja poseben pristop, saj jih je potrebno učiti osnov, ki se jim bodo usidrale za vedno v spomin. Le-te so, da se gojzarjev ne zaveže na vozel, ki se ga ne da odvezati, da je potrebno čutaro dobro zapreti, ker drugače pijača v njej steče po nahrbtniku, da je potrebno imeti v nahrbtniku pelerino na še tako sončen dan in da na dvodnevni turi, ko imamo opremo in malico za dva dni, plišasti medvedek za lahko noč ne sodi v nahrbtnik.

Predvsem pa sem se jim trudil (oz. se trudim) predstaviti v njim razumljivem jeziku, da v današnjem svetu individualizma in tekmovalnosti šteje tudi kaj drugega. Da šteje pomoč tistemu ki ne zmore, da šteje če z nekom deliš zavitek čokolade, da šteje razumevanje do drugih in do drugačnih in da šteje skupaj nekaj doseči.

S temi dejanji namreč človek doseže ugled, čast, ponos in dostojanstvo.

Fotografije z Zbora: https://www.facebook.com/pg/Mladinska-komisija-PZS-135415089847934/photos/?tab=album&album_id=2680352008687550&__tn__=-UC-R

Celoten članek z Zbora: https://mk.pzs.si/novice.php?pid=13885

Ekipa ki, je »kriva«, da ima Tomaž priznanje: Mlakar Nataša, Stržinar Andrej, Turšič Tine, Verbič Polona in Zibelnik Nika.

Načelnik MOPD Vrhnika, Tine Turšič

Foto galerija

Oglejte si tudi