Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Planinski tabor Mladinskega odseka v Kamniški Bistrici

Mladinski odsek PD Vrhnika (MOPD) je v avgustu organiziral 52. planinski tabor v Kamniški Bistrici. 10 dni je 88 otrok, vodnikov in spremljevalcev preživelo v objemu gora.

 Zaradi dežja, prvi dan ni bil nič kaj obetaven za turo. Popoldne se je le nekoliko zjasnilo, da smo se odpravili na krajši izlet do bližnje koče kralja Aleksandra, za katero je narisal načrt arhitekt Jože Plečnik in do spominskega parka vsem ponesrečenim v Kamniških Alpah. Jasnina se je nadaljevala tudi zvečer in tako smo lahko imeli spoznavni večer ob tabornem ognju.

Naslednje dni pa je bilo vreme pisano na kožo mladim planincem, željnim osvajanja vrhov in doživetij v taboru. Razdelili smo se v 4 skupine in vsaka je osvajala vrhove primerne svojim zmožnostim. Tako smo opravili naslednje ture: slap Orglice, Kamniški vrh, Planjava, Kokrško sedlo, Grintovec, Skuta, Kamniško sedlo, Počivalo, Kalški greben, Repov kot, Rinke, Kalška gora, Velika planina, Kompotela, Koželjeva pot. Namesto bivakiranja smo prespali v koči na Kamniškem sedlu, 4. skupina pa v bivaku pod Skuto.

Tabor je v dopoldanskih urah sameval z najboljšo kuharico Matejo in ekonomom in obenem vodjo tabora Andrejem Stržinarjem. Popoldne pa je postal pravo vrelišče raznih dejavnosti. Poleg popularnega badmintona je kar na lepem skoraj vsakega pograbila želja po izdelavi lesenega loka. Tako je bilo v nekem trenutku v taboru toliko lokov, da bi se lahko imenovali, če že ne lovski, pa vsaj lokostrelski tabor. Punce so imele z Mojco šivalne delavnice, kjer so si izdelale iz blaga večnamenske etuije. En dan smo posebej posvetili orientaciji in učenju vozlov. Po skupinah so vodniki dopoldne pokazali, kako se uporablja kompas, kako se bere planinska karta in jih naučili osnovne planinske vozle. Izdelava le-teh je bila narisana na lesenih deščicah, ob njih pa prusiki in vponke, da so se lahko otroci večkrat preizkusili v vozlanju in si tako bolje vtisnili v spomin posamezen vozel. Popoldne pa je sledil orientacijski tek pod vodstvom Primoža in Tatjane, kjer so otroci na kontrolnih točkah pokazali svoje pridobljeno orientacijsko in planinsko znanje. Priredili smo kino pod zvezdami in si ogledali film Čisto pravi gusar. Naslednji večer pa je prišel v goste eden največjih slovenskih alpinistov in himalajcev – Viki Grošelj, ki nam je ob slikah predstavil svojo alpinistično pot in po koncu predavanja odgovarjal na zanimiva vprašanja mladih poslušalcev. Vzrok, da nas je obiskal je ta, da je MOPD na foto natečaju ob 60 letnici Mladinske komisije pri PZS prejel 1. nagrado za fotografijo, ki jo je posnel Janko Verbič leta 2009 v taboru v Bovcu.

Ob večerih smo se greli ob tabornem ognju, si kakšno zapeli, da so še polhi obnemeli, ko je Drejc zabrenkal na kitaro, Tim raztegnil meh, ob jutru pa za budnico Lenart zatrobil na trobento. Zadnji večer je bil krstni večer, kjer je planinska krsta komisija podelila planinska krstna imena trem planincem: Tajda Hlebec – Žverca, Gaber Gabrovšek – Šmirgl in Matic Senjur – Aka-rikša. Po krstu je sledil zabavni večer in skupinsko spanje v štabnem šotoru.

Tako kot nas je prvi dan pozdravil dež, smo se tudi poslovili v dežju. Otroci so se mokri, polni vtisov in doživetij vrnili na Vrhniko z zavedanjem, da že naslednje jutro ne bodo zlezli iz spalke in šotora in bili deležni pogleda na Kamniške vrhove, ampak bodo odgrnili odejo in imeli pogled na svojo pisalno mizo. Da po nekaj urni hoji ne bodo imeli razgleda kot so ga imeli na osvojenih vrhovih in da se bo pesem slišala iz radija in ne iz ust planinskih prijateljev ob tabornem ognju.

Sponzorji, ki so gmotno pomagali pri izvedbi tabora so:

Anthron d.o.o., Avtoelektričarstvo Trček Robi s.p., Avtoprevozništvo Vehar Janez s.p., Kmetija Habe, Kmetija Zalar, Naš Časopis, Pekarna in keksarna Adamič s.p., Pro-saf d.o.o., PZS - Mladinska komisija, Syncomp d.o.o., Štirn d.o.o., Tiskarna Somaru s.p., Tomaž bar, Treking-šport, ZIC Vrhnika, Žito d.d. Vsem se najlepše zahvaljujemo za zaupanje, da verjamete v naše delo in si želimo tudi vnaprej uspešnega sodelovanja.

Besedilo: Tomaž Stržinar

Fotografije: Mladinski odsek

Oglejte si tudi