Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Kaj pomeni biti človek? Elementarna hrana svojskosti 7/8

Svojskost potrebuje svoje pogoje, da se lahko izživi. Čistejša kot je 'hrana', bolj svojski smo. Ljudje smo ujeti v svet ponavljanja enih-in-istih vzorcev, rutin, ritmov. Masovna proizvodnja znanja, hrane in stvari zrcali ujetost v to miselno zanko. Spoznavamo, da je bil naš 'napredek' imaginaren, naša pozornost se je z njim le bolj in bolj pribijala na odvisnost od izmislekov in se pozabila v svoji svojskosti, ki je resnično zrcalo napredka. Naša kultura je žal in na srečo le verbalni dogovor, ki smo ga vtisnili na platformo življenja. Žal zato, ker ta ni usklajen s tokom in naravo življenja, ki je svež in nov v vsakem rojenem trenutku. Na srečo pa zato, ker se tega verbalnega dogovora lahko enostavno znebimo tako, da ga nehamo hraniti s svojim strinjanjem. Beri dalje.... še 697 besed.


 

Izpraznimo naše ume vsega, kar je v nas prišlo po verbalni poti. Začnimo na trenutno dogajanje gledati iz čistine misli, iz katere utišamo prišepetovalca, ki nam ga razlaga in sodi. Prerežimo vse predolgo ujetost v prepričanje, da je znanje samo tisto, o čemer lahko premišljujemo in govorimo. Znanje ni nizanje misli povezanih v nekakšno linearno miselno ogrlico. Znanje obstaja brez misli in besed! In to kakšno Znanje! Naš jezik nima besede zanj, a sanskrt ga imenuje Gyana ali tiho znanje življenja, ki ga uresničujejo vsa živa bitja, ne da bi pomislila na eno samo misel. 

____________________________________________

 

Kot povabilo Gyani, da se začne stekati k vam in skozi vas, negujte naslednja (ne)početja (tu ne gre za običajno delanje, naša naloga je prenehati vzdrževati nadvlado ujete misli nad zrenjem v pojav življenja):


 

1 Neguj miselno tišino iz hipa v hip. To ni vadba meditacije ob določenih trenutkih dneva, ampak stanje duha, pri kateri je pozornost v tvojih rokah in hote na trenutnem dogajanju, ne glede na to, kaj s telesom počneš. Zri v življenje brez popačenja in z Njim neprekinjeno občuj.


 

2 Nauči se vstopati in izstopati v spanec. Vstopi v spanec skozi nameravano notranjo tišino tako, da opazuješ, kako zaspeva tvoje telo. Ne vmešavaj se v to, kako telo to naredi, le opazi, kaj se z njim dogaja, kako diha, kako ga doživljaš. Ko se zbudiš, naj bo tvoja prva usmeritev pozornost ponovno v nameravano notranjo tišino. Če ti misel ne da miru, si pomagaj z izbranim dihalno-gibalnim obredom, molitvijo ali z gozdno hojo, preden stopiš med ljudi.

____________________________________________


3 Najdi svojo dihalno-gibalno veščino. Z občutkom, z ustreznim dihanjem in s pravo intenzivnostjo napenjaj in raztezaj svoje telo dnevno. Veliko hodi v tišini in sam.


 

4 Neguj atmosfero miru, hvaležnosti in radosti, s katerimi izražaš spoštovanje podarjenemu življenju, ki ga imaš na voljo. Opazi (ne sodi), za kaj uporabljaš ta podarjeni dih.


 

5 Spoznaj, katera hrana ti da, kar potrebuješ za določen učinek. Hrana lahko vate vnese nemir ali mir. Nauči se jesti preprosto, malo različnih sestavin hkrati in živila, ki so ostala v svoji prvotni obliki. Ne jej pred-pripravljenih/predelanih živil, v katerih ne veš, kaj dobiš. Počakaj in opazuj, kako vpliva živilo na telo. Spoznaj kombinacije živil, ki dajo želen učinek. Pusti telesu, naj ti samo pove, kaj, kdaj, kako in koliko mu godi in najdi njegov ritem. Spoštuj njegove ukaze kot svete! Ne popuščaj si niti za las.

____________________________________________

 

6 Izpostavljaj se naravnim elementom skozi delo, gibanje, počitek, zabavo, oblačenje, dotikanje, nanašanje... . Hodi v vsakem vremenu, izbiraj počitek in sprostitev na zemlji, na vodi, na drevesih, ob ognju, pod zvezdami, v mesečini in na soncu. Nanašaj nase le to, kar bi lahko tudi pojedel. Ne kupujte kozmetike iz živalskih in človeških zarodkov, matičnega mlečka in drugih morij. Oblači se v naravne materiale.


 

6 Neguj ustvarjalnost in neumsko udejstvovanje. Uresničuj se skozi spontane navdihe. Najdi svojo umetnost, v kateri lahko pozabiš nase in se ti ustavi svet. Veliko molči, opazuj in neguj nevmešavanje v to, kar se samo-od-sebe dogaja pred zaslonom tvoje pozornosti v tebi ali zunaj tebe.


 

7 Zasleduj svoje ljubezni, ne želja, strasti, hotenj ali potreb odvisne misli! Neguj odnose, v katerih se dobro počutiš... vzdržuj zaupanje na lastno besedo... presojaj odgovorno in stoj za svojimi odločitvami... prevzemi odgovornost za svoj položaj... zanemarjaj prerasle navade... opazi, kaj te poganja in kaj gre iz tebe... dajaj, kar želiš požeti... bodi soljudem/sobitjem koristna in prijetna družba... .

____________________________________________

 

Kadar se ljubimo dovolj, da si privoščimo to, kar svojskost potrebuje, potem ne le preživimo, temveč zacvetimo v svojih danih zmožnostih. Svojskost je obraz ne-potvorjenosti, ki jo pozna vsa narava. Izkopljemo jo iz sebe lahko le z nepopustljivo nego notranje tišine, uboganjem ljubezni in dajanjem svobode. Te kvalitete živih niso na kurikulumu našega šolstva, a lepota represivnosti je, da skozi omejitve ustvarja pogoje, v katerih človeškost edino lahko zacveti sama-od sebe. Udobje znanega in domačega ji ne ustreza... zato je vsakodnevno zbujanje v dan kot nepopisan list, ki se lahko v vsakem trenutku zgane v vsako smer, nuja prebujene človeškosti. 

Oglejte si tudi