Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
7°C
NED.
23°C
7°C
Oceni objavo

Obnovljena mlaka, zeliščni vrt in arboretum tujerodnih dreves v okolici slomškove šole

Končno smo jo dočakali! Našo mlako - obnovljeno! Nekaj časa je trajalo, da smo zbrali dovolj sredstev za ta podvig, nato pa nam je še deževje malo ponagajalo. Proti koncu šolskega leta že uživamo v žabjem oglašanju. Lep pogled je na njeno obalo, skoraj kot bi bili na morju. Tako prijetna mivka in lepi kamenčki, ki pa vanjo ne sodijo. Nekaj rastlin je posajenih, nekaj jih pa še bomo, skupaj z učenci. Mlaka bo dobila tudi informacijsko tablo, za katero spet nabiramo sredstva in ideje za njeno lepo in uporabno podobo. V tem času, dragi sovaščani, pa vas prosimo za potrpljenje. In da vas spomnimo: TO JE MLAKA IN NE RIBNIK! Zato vanjo ne sodijo živali in rastline, ki smo jih nekoč kupili in smo se jih sedaj naveličali. Prav tako vanjo ne mečimo ostrih predmetov in kamenčkov, sicer se bo podloga hitro uničila. OPAZUJMO JO Z OČMI IN NE Z ROKAMI. Uživajmo v spreminjanju vegatacije skozi letne čase, poslušanju različnih zvokov, slikanju in opazovanju živali, ki same najdejo pot do nje. MI, SLOMŠKI, SI ŽELIMO, DA BI BILA NAŠA IN TUDI VAŠA MLAKA, DRAGI KRAJANI, ČIM DLJE.  

 

Učenci slomškove šole so v letošnjem šolskem letu veliko časa namenili urejanju okolice šole in njeni prepoznavni vrednosti. Novo podobo je dobil zeliščni vrt, ki se bo še spreminjal, tako kot se spreminjajo vaši otroci, naši učenci, ko rastejo. Čemu se uporabljajo določena zelišča, si lahko preberete na tablicah, do katerih lahko pridete po potkah, ki so jih postavili naši otroci. Zelišča tudi nabiramo, uživamo in kaj pripravimo iz njih, zato naj bodo vaši zvesti prijatelji - kužki - v okolici naše šole na vrvicah. Če že opravijo veliko potrebo na pločniku, travniku ali v arboretumu, se malo ozrite. Na voljo imate vrečke in koš, kamor lahko odložite pobrane iztrebke svojega ljubljenčka. TABLICE PA NAJ OSTANEJO TAM, KJER SO. Veseli bomo, če nam  boste kakšno zelišče poklonili ali prišli k nam pripravit kakšno dobro obaro, pecivo ali čaj in se skupaj podružili z nami.  

 

Mlajši učenci so pod lipo zasadili čemaž in jagode, s katerimi bi se radi sladkali, ko bo čas zanje. Vso odapadlo listje in pokošeno travo iz okolice šole so navozili, natrgali ogromno kartona, dodali veliko zemlje, da so pripravili dobra tla za vzgojo odličnih plodov.  

 

Arboretum s tujerodnimi drevesi iz celega sveta je dobil tablice in vodnik, ki so ga pripravili letošnji devetošolci. Ob tem so se počutili svetovno. Čilska araukarija jih je spominjala na kaktus, v resnici pa je zimzeleni listavec. V njem najdemo kar nekaj živih fosilov, kot je ginko, metasekvoja ... in celo vrsto vrtnarskih zmagovalcev, npr. japonska katsura, razne vrste magnolij in cipres. Ne se ustrašit strupene tise. Na njej ne boste našli plodov, ker je to moško drevo. Občudujete pa lahko prelivanje in spreminjanje barv listov, cvetove tulipanovca ali pa ovohovate liste ameriškega ambrovca. Skoraj tako kot bi stopili v parfumerijo. Največji orjak v našem arboretumu s piramidalno krošnjo pa je naš "dojenček" mamutovec, saj še ni imel storžev. Ob tem smo se spomnili vseh tistih, ki so nam pred leti pomagali pri zasajanju dreves, ki skrbijo tudi za prečiščevanje onesnaženega zraka na Vrhniki.  

 

SKUPAJ SKRBIMO ZA LEPO IN ZDRAVO PODOBO VRHNIKE IN NJENE OKOLICE.

 

Karmen Slana, učiteljica biologije in kemije na OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika

Oglejte si tudi