Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
11°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

Slovesno odprli prenovljeni Cankarjev dom

Vrhnika, 18. september – Osrednji kulturni hram na Vrhniki je po letu dni gradbenih del končno obnovljen. Odprli so ga, kot se za tovrstni objekt spodobi: z množico kulturnih ustvarjalcev, zbrane pa je nagovoril tudi župan Stojan Jakin. Milijonska investicija, ki jo je večinoma pokrila Evropa, je tako zaključena, objekt pa je pripravljen na praznovanje Cankarjeve stote obletnice smrti leta 2018.
Slovesnost odprtja so oblikovali domači kulturni izvajalci. Matija Milčinski jih je postavil na pet prizorišč okoli prenovljenega Cankarjevega doma, ki so jih obiskovalci ogledovali izmenjaje v skupinah. Druga polovica programa je potekala na odru doma, kjer je bil slavnostni govornik župan Jakin. Spomnil je na zgodovino tega hrama, ki so ga zgradili leta 1938. »Celotno življenjsko obdobje stavbe je zelo pestro, saj je služila mnogoterim namenom, ravno tako pa so z njo upravljali zelo različni upravljavci, vsak na svoj način. In ker časi za kulturo niso bili nikoli rožnati, se je to odražalo tudi na samem objektu, saj so bile rešitve, ki so se sprejemale, marsikdaj podvržene izključno funkcionalnosti in ne tudi estetiki,« je dejal župan in poudaril, da so občino k obnovi še posebej motivirale prihajajoče pomembne obletnice v zvezi s Cankarjem. »Stavba enostavno ni več zadovoljevala potreb vseh zainteresiranih društev in posameznikov, ki delujejo na področju kulture in umetnosti, saj je primanjkovalo prostorov. Ravno tako je bil objekt energetsko potraten.«
Občina Vrhnika se je v začetku maja 2014 prijavila na razpis gospodarskega ministrstva v okviru katerega je bila upravičena do dobrih 767 tisoč evrov, medtem ko je celotno investicijo ocenila na 1,1 milijon evrov. Prenova je obsegala gradnjo prizidka, ureditev evakuacijskih poti, sanitarij, prezračevanje dvoran, energetsko sanacijo objekta, nekatere posodobitve in funkcionalne optimizacije nekaterih prostorov v objektu ter zunanjo ureditev in obnovo komunalne infrastrukture. Projekt je s strani občine vodil podžupan Janko Skodlar, strokovni nadzor je prevzela družba Proctor, avtor projekta pa je bil projektantski studio S. M. Studio z Vrhnike. Osrednji izvajalec prenove je bilo podjetje Grafit, zunanjo ureditev je urejal Eurograd, komunalno infrastrukturo pa lokalno komunalno podjetje. 

Od predvidenih 767 tisoč evrov nepovratnih sredstev jih je občina že prejela 640 tisoč, pod vprašajem ostaja še zadnji zahtevek za 82 tisoč evrov. Razliko do ocenjene vrednosti 1,1 milijona evrov bo občina pokrila iz lastnih sredstev. 

Gašper Tominc, foto: GT

Projekt »Cankarjev dom« delno financira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov 207-2013, za obdobje 213-2015, razvojne prioritete »razvoj regij«, prednostne usmeritve »Regionalni razvojni programi«. 

Oglejte si tudi