Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
11°C
PON.
26°C
12°C
Oceni objavo

Skupaj lahko preprečimo vandalizem, starši o tem se pogovorite z otroci

Na Policijski postaji Vrhnika smo bili obveščeni o pojavu vandalizma na območju centra Vrhnike, ki ga izvajajo največkrat otroci in mladoletniki. Do deviantnih dejanj prihaja predvsem v popoldanskem in večernem času. Predvsem se uničuje lastnina in odmetavajo odpadki. Vsakršna oblika vandalizma je nesprejemljiva in jih moramo kot takšne obsoditi, saj lahko sicer prerastejo v ravnanja, ki neposredno vplivajo na občutek varnosti v posameznem okolju. Vandalizem škodljivo vpliva na vsakdanje življenje in medsebojne odnose, ruši občutek varnosti in uničuje dobro počutje v okolju.

Kazenski zakonik Republike Slovenije kaznivega dejanja vandalizem ne definira kot posebno kaznivo dejanje, ampak se kot nesprejemljiva oblika ravnanja v družbi lahko obravnava kot prekršek ali kaznivo dejanje glede na namen izvršitve dejanja ter posledico oziroma posledice tega dejanja. Tako se vandalizem v Sloveniji obravnava in sankcionira znotraj kaznivih dejanj zoper premoženje (npr. poškodovanje ali uničenje stvari, ki so posebnega ali zgodovinskega pomena, ali naravne znamenitosti, poškodovanje tuje stvari itd.), kaznivih dejanj zoper javni red in mir (npr. skrunitev grobov), kaznivih dejanj zoper splošno varnost ljudi in premoženje (npr. poškodovanje ali uničenje javnih naprav) itd. V posameznih primerih policisti izvedejo tudi ukrepe v skladu s 16. členom Zakona o varstvu javnega reda in miru, ki določa, da je prekršek, kdor namerno poškoduje, prevrne, odstrani ali kako drugače v nasprotju z namenom uporabe ravna s spominskimi ploščami in objekti javne infrastrukture.

Vsega ne moremo odpraviti s kaznijo. Kazen je izhod, s katerim preprečujemo nevarno ravnanje, dolgoročna rešitev pa je ustvarjanje takšnih razmer, da do nesprejemljivih ravnanj ne bo prihajalo. Zato ob vandalskih dejanjih nikoli ne ostanite brezbrižni, češ saj to ni moje, to se me ne tiče in podobno. Bodite vzor svojim otrokom, sosedom in drugim sodržavljanom. Zavedajte se posledic neprimernih ravnanj in nam pomagajte pri preprečevanju in odkrivanju storilcev različnih pojavnih oblik vandalizma. Čisto in lepo urejeno okolje, prijazni in gostoljubni ljudje, zdravo življenjsko okolje ter dobri medsebojni odnosi so pogoj za kakovostno življenje in preživljanje časa. Prepričani smo, da nam skupaj lahko uspe.

Pri tem apeliramo, da vse oblike vandalizma sporočite na interventno številko 113 oziroma na telefonsko številko Policijske postaje Vrhnika 01 750 29 10, na starše pa, da se z otroci pogovorijo o tovrstnih dejanjih, katere posledice pogosto odpravlja in škodo poravnava celotna skupnost.

 

Vladimir Adama, mag.

Načelnik PP

Policijski inšpektor I

Oglejte si tudi