Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vrhnika
JUTRI
23°C
11°C
SOB.
22°C
11°C
Oceni objavo

Lani intervenirali 274-krat

Drenov Grič, 28. marec – Drenovsko gasilsko društvo letos praznuje 90. obletnico obstoja, zato mu je pripadla »čast«, da je gostil letošnjo skupščino Gasilske zveze Vrhnika. Zbrane sta nagovorila predsednik in poveljnik zveze, za govornico pa so se zvrstili tudi vsi trije župani občin Vrhnika, Borovnica in Log - Dragomer, ki jih zveza pokriva.

Zveza, ki združuje kar 1720 prostovoljnih gasilcev, je večino leta 2013 prehodila v novi sestavi, kajti lansko pomlad je zaradi volitev prevetrila svoje vodstvo. Kot je dejal Vinko Keršmanc, predsednik zveze, so kljub novi sestavi hitro poprijeli za delo, kar se je kasneje zaradi prihajajočih izzivov tudi obrestovalo. Zveza je lani v sodelovanji z logaško stanovsko zvezo izdala preventivno brošuro – knjižico Naj gasim ali bežim, ki so jo prejela vsa gospodinjstva omenjenih občin brezplačno. Lanskemu letu je med drugim dala pečat tudi 130 letnica PGD Verd in 40 letnica PGD Zaplana. Pri prvih so ob tej priložnosti odkrili spominsko ploščo zaslužnima članoma, pri drugi pa so v svojo sredo sprejeli novo avtocisterno. Novega gasilskega vozila so se veselili še v Borovnici in Ligojni. Veliko veselja so v društva in posledično v zvezo prinesli tekmovalni uspehi, ki so segali v sam državni vrh. Kar 16 ekip se bo namreč letos udeležilo državnega tekmovanja v Ormožu, mladi gasilci iz PGD Brezovica pri Borovnici so že devetič zmagali na pokalu Rudolfa Maistra, ekipa pionirjev iz Bevk pa so postali državni prvaki v gasilskem kvizu. Dejavne so bile tudi članice, katerih številčnost vztrajno raste – v starosti od 19 do 55 let predstavljajo kar 22% gasilskih vrst, v vrstah starejših gasilcev pa 9%. Na intervencijah niso številčne, zato pa poprimejo toliko več na organizacijskem področju v društvih, pri delu z mladimi, članicami in starejšimi, izobraževanji ipd. Temu pritrjuje tudi statistika: med 15 društvi sta kar dve predsednici društev, 9 tajnic, 12 blagajničark – kar pomeni, da jim fantje zaupajo. Veteranom je leto minilo v znamenju strokovnih ekskurzij, pomoči v domačih društvih, sodelovanju na paradah, delavnih akcijah in družabnih srečanjih.
Na intervencijskem področju je gasilska zveza lani zabeležila 234 intervencij, na katerih je sodelovalo 1857 članov. Največ so posredovali starovrhniški, verjanski in vrhniški gasilci, ki so izvozili vsak teden. Opravka so imeli s tremi specifičnimi intervencijami, ki so prinesle veliko novih izkušenj: gašenje nočnega požara na lokomotivi, na skladišču pirotehnike na Stari Vrhniki in gašenja požara v naravi na Trstelju. Leto pa je po besedah poveljnika zveze Benjamina Svenška zaznamovala tudi novica, da bo poslej PGD Dolenji Logatec pokrival Vrhniko ob prometnih nesrečah. Odgovor vrhniške zveze je bila analiza razpoložljivega kadra in opreme, ki so jo posredovali na vrhniško občino, od tam pa župan naprej na upravo za zaščito in reševanje. Na koncu se je izcimilo, da je država ustavila postopke o širitvi enot širšega pomena, tako da imajo Vrhniko v »rokah« še vedno vrhniški gasilci.
Številni gostje so pohvalili delo zveze, med drugim tudi poveljnik notranjske regije Rok Leskovec, ki je še dodal, da je prišel čas, ko se bodo morale tudi zveze medsebojno povezovati, ne samo društva. Nesreče namreč ne poznajo administrativnih mej in za primer navedel nedavni žled, kjer so morale usklajeno delovati tudi gasilske zveze.
Zbrane gasilce so pozdravili župani. Stojan Jakin z Vrhnike jih je pohvalil za delo ob nedavnem žledu, Andrej Ocepek iz Borovnice se jim je zahvalil za vse prostovoljne ure, ki jih preživijo na intervencijah, vajah, izobraževanju in podobno, Malden Sumina iz log-dragomerške občine pa se jim je zahvalil na splošno za vso dosedanjo pomoč, kajti kot je slišati, se jeseni ne namerava več podati v vnovičen boj za župansko lento.

Gašper Tominc, foto: gt

Oglejte si tudi