Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Proslava s tržaškim zborom - Minilo je 77 let od osvoboditve Vrhnike

Vrhnika, 6. maj – Po dveh letih prireditvene suše zaradi epidemije, se je tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič vrnil v Cankarjevo mesto. Nastopil je v športni dvorani OŠ Antona Martina Slomška, s čimer je vrhniška organizacija združenja borcev za vrednote NOB obeležila 77. obletnico osvoboditve Vrhnike. Slavnostni govornik je bil zgodovinar dr. Martin Premk.
Ta je v svojem govoru dejal, da je resnica o drugi svetovni vojni enostavna in ena: samo slovenski partizani so bili mednarodno priznana svojska zavezništva združenih narodov. »Resnica je samo ena, čeprav je na njo dovoljenih več pogledov, tudi izkrivljenih. »Slovensko domobranstvo ni in ne bo nikoli del naše državotvorne zgodovine.« Spomnil je na dolžnost politike, da ne sme izkoriščati iz izrabljati zgodovine v politične namene. »Politika je tista, ki mora skrbeti za mir, na žalost pa je politika zadnje dve leti izkoriščala dogodke druge svetovne vojne za sejanje laži. A ljudje so nasilju, lažem, sovraštvu, hujskanju in izdajstvu na volitvah rekli množičen ne.« Po Premkovem mnenju je treba človeške vrednote, za katere se je borila partizanska vojska, ohranjati v kolektivnem spominu, v nasprotnem primeru lahko pride do ponovitve zgodovine.
Zbrane v dvorani je nagovoril tudi gostitelj večera Miran Štupica, ki je bil nedavno izvoljen za predsednika vrhniškega združenja borcev za vrednote NOB.Zahvalil se je svojemu predhodniku Janezu Kiklju, ki je dolga leta vodil omenjeno organizacijo, ter prebral spomine vrhniškega terenca Karla Štirna – Dakija in tedaj 10-letne deklice Terezije Nikolčič o osvoboditvi Vrhnike. Spomnil je na nesmiselnost vojne, tudi tiste, ki danes divja v Ukrajini ter izrazil razočaranje nad ministrstvom za kulturo, ki ni prisluhnilo združenju borcev, da bi razglasilo letošnje leto za Kajuhovo leto, saj mineva sto let od pesnikovega rojstva.

Prireditve se je udeležil tudi župan Daniel Cukjati, pozdravno besedo zbranim pa je namenila podžupanja Bernarda Kropf, ki je izrazila ponos nad vrhniškim združenjem NOB. »To je združenje, ki uspe združevati mlado in manj mlado. Vedno znova nas spominja na pogum vseh tistih, ki so tvegali življenja za našo domovino in vseh tistih, ki so žrtvovali svoja življenja, da sedaj živimo v miru in lastni državi.« Poleg predstavnikov lokalnih organizacij so se prireditve udeležili še olimpionik Miroslav Cerar, filozof Tine Hribar s Spomenko, pater Bogdan Knavs, predstavniki pobratenega društva v Gonarsu in še edini živeči partizan (tedaj star 15 let), ki je osvobodil Trst, Andrej Bolčina.

Sledil je glasbenopevski večer s tržaškimi pevci Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, ki so prepevali partizanske in domoljubne pesmi. Pred proslavo so predstavniki občine in Združenja borcev za vrednote NOB Vrhnika položili venec pri spomeniku padlim na Drči.

 

Gašper Tominc, foto: GT

 

Oglejte si tudi