Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Pravilen potek občnega zbora

 

Občni zbor ali zbor članov je najpomembnejši organ društva. Sestavljajo ga vsi člani.  Gre za (vsaj) enkrat letno srečanje, kjer se po potrebi voli vodstvo, oblikuje smernice delovanja in odloča o vseh  najpomembnejših vprašanjih glede društva.

Sklicatelj in vabilo

Če statut ne določa drugače, občni zbor skliče zastopnik društva (ponavadi predsednik društva) enkrat letno, lahko pa ga kadarkoli skliče tudi petina vseh članov društva. Sklicatelj mora člane o občnem zboru pravočasno obvestiti in ob tem priložiti dnevni red.

Potek občnega zbora

Občni zbor mora potekati v skladu z določbami statuta, če je potek v njem opredeljen. Sicer ga lahko društvo izpelje drugače. Takrat je pomembno, da je zbor transparenten, da lahko sodelujejo vsi člani in da so sprejete odločitve jasne.

Minimum prisotnih članov, da lahko zbor veljavno sprejema odločitve, imenujemo sklepčnost.

Koncu uradnega dela ponavadi sledi točka razno, v kateri lahko člani podajo svoje ideje, pobude, vprašanja. Pogosto sledi še sproščeni del s pogostitvijo. Celoten občni zbor je odlična priložnost za člane društva, da se srečajo in izmenjajo ideje.

Tekom občnega zbora se piše zapisnik, ki se podpisan hrani v prostorih društva in je na voljo članom v vpogled.

 

Ekipa Stičišča NVO osrednje Slovenije je kot brezplačno podporno okolje na voljo nevladnim organizacijam (društvom, zasebnim zavodom, ustanovam) iz osrednje Slovenije. Pri nas lahko dobite informacije s področja ustanovitve NVO (nevladna organizacija), projektnega svetovanja, vodenja računovodstva, promocije in komuniciranja ter posebej za NVO s potencialom celo informacije, vezane na njihove individualne potrebe.

Za več informacij obiščite našo spletno stran: www.consulta.si, pišite na info@consulta.si ali pokličite na 059 927 619.

*Izkoristite brezplačno podporo Stičišča in razširite svoj krog.

 

Oglejte si tudi