Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Okoli Blatne Brezovice po Bobrovi poti

Blatna Brezovica, 14. oktober – Občina Vrhnika je bogatejša še za eno krožno pot: Bobrovo pot, ki vodi okoli barjanskega osamelca - Blatne Brezovice. Pohodnike in kolesarje vodi kar 19 informativnih tabel, ki odstirajo naravno in kulturno dediščino tega kraja.
Pohodniki oziroma kolesarji pot začnejo pred športnim parkom in se nato podajo po obronku vasi. Lahko se odločijo za najdaljšo, sedemkilometrsko traso, lahko pa tudi za krajše odseke. Kot je na odprtju dejal predsednik Krajevne skupnosti Blatna Brezovica Branko Skubic, ki je ob Bojanu Vrhovcu podal idejno zasnovo zanjo, se lahko njihov kraj pohvali z zanimivo zgodovino in neokrnjeno naravo, kar želijo predstaviti tudi obiskovalcem. Pot je postavila krajevna skupnost v sodelovanju z občino, stala pa je dobrih pet tisočakov ter okoli tisoč prostovoljnih delovnih ur. Besedilo na tablah in zasnova poti je delo domačina Milana Selana, ki je pred časom že izdal kolesarski vodnik za Vrhniko in njeno okolico, ter ima posledično zgodovino kraja v malem prstu. »Pot je speljana mimo večine vaških zanimivosti, od cerkve sv. Jakoba - mimo cerkve in naprej čez vas je speljana tudi slovenska Jakobova pot - ki so jo bistriški menihi želeli zgraditi na vrhu hriba, pa so domačini gradbeni material vedno znosili nazaj na Barje, vaške kapelice s poslikavami poznanega cerkvenega slikarja Simona Ogrina, do poslopja nekdanje Ljudske šole in številnih zanimivih drugih zgradb kmečke arhitekture, od lesenega svinjaka in svinjske kuhinje do senikov, kozolcev in tipičnih pritličnih domačij z ohranjenimi povsem lesenimi ostrešji. Na Barju se bomo seznanili z zanimivo koliščarsko zgodovino, saj so bila tu v bakreni in delu bronaste dobe številna kolišča ter z zanimivim rastlinjem, tudi z zdravilnimi zelišči, in živalstvom,« je nagovoril okoli trideset zbranih pohodnikov na uradnem odprtju poti. Podali so se na eno krajših tras, dolgo pet kilometrov, na kateri so si lahko v lepi sončni jesenski soboti ogledali naravno in kulturno dediščino tega barjanskega osamelca. Pohod je bil sklenjen pred gasilskim domom, kjer je krajevna skupnost pripravila izdatno okrepčilo in za »posladek« popeljala pohodnike še k Stanku Petriču na ogled njegove zbirke prepariranih živali.

Za vse, ki bi se radi s kolesom ali peš podali po Bobrovi poti, svetujemo, da jo začnejo pred športnim parkom, kjer je na dveh panojih predstavljen grob oris celotne trase. Table so bogate z informacijami, tako tekstovno kot slikovno, še več informacij pa lahko dobite, če s table poskenirate QR kodo. Ta bo prišla prav tudi tujcem, ker bodo lahko preko nje dobili informacije v angleščini, italijanščini in nemščini. Celotna pot je dolga 7 kilometrov, lahko pa vam služi tudi samo kot izhodišče za druge okoliške tematske poti, ki vodijo tukaj ali v neposredni okolici: učna pot v Bevkah, kolesarka pot L034 in Jakobova romarska pot.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi