Oceni objavo

Poročilo PD Vrhnika za leto 2022

V začetku marca smo se planinci Planinskega društva Vrhnika srečali na občnem zboru. Pregledali smo poslovanje v letu 2022 in se seznanili z načrti za leto 2023. Izvolili smo novega, starega predsednika, Tomaža Stržinarja, tajnico in blagajničarko ter člane Upravnega odbora, Častnega razsodišča in Nadzornega odbora.

Dokaz, da smo bili v letu 2022 pridni, je bila podelitev društvenih priznanj. Diplomo PD Vrhnika sta prejela Marjan Grom in Manca Kočevar. Bronasti znak PD Vrhnika sta prejeli Vesna Klavora in Marjeta Krambergar. Srebrni znak PD Vrhnika so prejeli Andrej Kolenc, Sonja Repnik in Sonja Zalar Bizjak, zlati znak PD Vrhnika pa Miran Klavora.

Društvo je v letu 2022 imelo 559 članov, kar je 58 članov več kot v letu 2021. Člani smo delovali kot prostovoljci pri delu markacistov, varuhov gorske narave, vodnikov, pri vodenju pohodov, pri urejanju spletne strani in ostalim organizacijskem delu. Izvedli smo en občni zbor, 5 sej Upravnega odbora in 3 seje Nadzornega odbora. V društvu je delovalo 19 planinskih vodnikov, 9 markacistov in varuh gorske narave. Opravili smo preko 4770 prostovoljnih ur. Svojo dejavnost financiramo iz članarine, najemnine za kočo na Planini, sredstev pridobljenih na podlagi razpisov, prispevkov članov in pomoči donatorjev in sponzorjev. Svoje delo promoviramo preko spletne strani http://www.pd-vrhnika.si/ in Moja občina.si.

Mladinski odsek je izvedel deset dnevni 58. tabor za mlade planince na Jezerskem, ki se ga je udeležilo 64 planink in planincev in en zimski tabor na Uskovnici z 18 udeleženci. Izvedli so tudi 5 enodnevnih pohodov in 1 večdnevni pohod, katerih se je udeležilo 149 pohodnikov. Sodelujejo z Občinskim štabom Civilne zaščite. Dva njihova člana delujeta v strokovnem odboru za delo mladih znotraj Mladinske komisije pri Planinski zvezi Slovenije.

Vodniki vodniškega odseka so vodili skupno 2326 planink in planincev. V letu 2022 so sodelovali pri izvedbi, organizaciji in vodenju pohodov v Vodniškem odseku, Mladinskem odseku in Odseku za varstvo gorske narave ter v vseh planinskih skupinah PD Vrhnika. Dva vodnika sta pomagala pri izvedbi taborov in pohodov v organizaciji Mladinske komisije pri PZS. V odseku so opravili pet zimskih dousposabljanj in eno izpopolnjevanje. Vodili so 87 enodnevnih pohodov, 1 dvodnevni pohod, 2 večdnevna pohoda, 1 letni tabor, 1 zimski tabor in 1 predavanje za osnovnošolce o varovanju gorske narave.

Gospodarski odsek so z ostalimi prostovoljci v koči na Planini dobavil in montiral tuš kabine in ogledala, v okolici so podrli bukev ter napravili drva, pri igralih so sanirali drevesa, ki so ogrožala varnost in izvedli potrebna popravila na stolpu. 

Markacisti so v letu 2022, v 21 akcijah, opravili 375 ur prostovoljnega dela na urejanju planinskih poteh v občini Vrhnika. Opravili so 4 izpopolnjevanja, 1 član je opravil tečaj A kategorije, 1 član pa B kategorije.

Odsek za varstvo gorske je organiziral naravovarstveni izlet v Krajinski park Radensko polje, na OŠ Log Dragomer in enoti Bevke pa je za učence prvega in drugega razreda izvedel predstavitev na temo Pomagajmo varovati naravo v naši okolici in na planinskih izletih.

Pohodne skupine so izvedle:

-       Barjani - 15 pohodov - (471 udeležencev , ~ 31 udeležencev na pohod)

-       Cekinčki - 9 pohodov - (159 udeležencev, ~ 18 udeležencev na pohod)

-       Lintverni – 5 pohodov in 1 večdnevni pohod ( 61 udeležencev, ~ 10 udeležencev na pohod)

-       Sončki – 14 pohodov (360 udeležencev, ~ 26 udeležencev na pohod)

-     Triglavke – 9 enodnevnih pohodov in 1 večdnevni pohod (114 udeležencev, ~ 11 udeležencev na pohod)

-       Veseli triglavci -  14 enodnevnih pohodov in 1 večdnevni pohod (382 udeležencev, ~ 25 udeležencev na pohod)

-       Zimzeleni – 15 pohodov  - (478 udeležencev ~ 32 udeležencev na pohod)


Zapisala: Polona Verbič

Fotografije: Miran Klavora

Oglejte si tudi