Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
11°C
ČET.
20°C
12°C
Oceni objavo

DOKUMENTARNI FILM IZ-HOD

27.novembra 2013, ob 20h, bomo v Klubu vrhniških študentov, na Tržaški cesti 11, predvajali dokumentarni film, ki problematizira zapiranje ljudi v totalne institucije. Po ogledu filma, bomo svoje misli lahko delili tudi v debati z aktivisti.

IZ-HOD je gibanje, ki se zavzema za deinstitucionalizacijo. Po podatkih Iz-hoda je bilo namreč v preteklosti več kot odstotek in pol prebivalcev Slovenije vsaj občasno nastanjenih v različnih zavodih. Samoorganizirana skupina IZ-HOD je v letu 2010 začela s 37 dnevnim, 700km dolgim pohodom od zavoda do zavoda, s katerim so želeli opozoriti na problematiko zapiranja v institucije, katerih delovanje je velikokrat neustrezno in neučinkovito. Danes poznamo že veliko različnih, bolj humanih oblik pomoči, ki pa se jih, vsaj v naši državi, ne poslužujemo pogosto.  Na podlagi pohoda je nastal tudi dokumentarni film IZ-HOD, ki je delo Nejca Birse in Staša Štruklja, ki prikazuje zgodbe ljudi, ki so bili odstranjeni iz svojega okolja in izolirani ter postavljeni v pozicijo nezaželenega Drugega. Skozi objektiv kamere tako problematizirata delovanje totalnih institucij, ki so po mnenju ržiserjev, zločini miru.

Več o  problematiki lahko slišite v debati z aktivisti, po ogledu filma. Vabljeni torej 27.11.2013 ob 20h v Klub vrhniških študentov (klub Zakon), na Tržaški cesti 11 na Vrhniki.  

Oglejte si tudi