Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
NED.
24°C
10°C
Oceni objavo

Slovesno: 110 let PGD Bevke

Bevke, 20. avgust – Prostovoljno gasilsko društvo Bevke letos praznuje 110. obletnico delovanja. V ta namen so gasilci pripravili slavnostno parado, nagovorili zbrane in se na koncu še poveselili na veselici. Izkupiček le-te bo šel v poplačilo stroškov nakupa novega gasilskega vozila GVC-1, ki ga pričakujejo v naslednjem letu.
Parada vozil in mimohod gasilcev, narodnih noš Folklorne skupine Ligojna in pihalne godbe Vrhpolje je potekala od cerkve mimo gasilskega doma, nato pa se je dogajanje preneslo na osrednje prizorišče – na oder na parkirišču pri gasilskem domu. Dveh mlajev, ki sta se še dva dni prej dvigala visoko pod nebo, tokrat ni bilo. Četrtkovo in petkovo neurje sta ju dvakrat zapovrstjo podrli in nato še dokončno polomila. Namesto mlajev je udeležence parade pozdravila gasilska rojstnodnevna roža. Neurje je poskrbelo tudi za to, da so gasilci zadnje dni kar pošteno garali, da so pokrili odkrite strehe in hkrati še poskrbeli za organizacijo tako velike prireditve, kot je veselica. A jim je uspelo. Povsem dostojno so se spomnili dela svojih prednikov, katerih srčnost in delavnost sta pripomogli, da društvo obeležuje 110. obletnico delovanja. Kot je dejala na slovesnosti Andreja Lenarčič, predsednica društva, so ljudje bili in so še vedno glavno gonilo društva. »Osnovni in najpomembnejši člen društva je človek. Skupina ljudi, ki smo različnih pogledov na življenje, različnih značajskih lastnosti, zunanjega videza, sposobnosti. Imamo pa nekaj, kar nas poveže vsakič, ko je to potrebno: gasilec začuti v notranjosti droben glas, ki običajno miruje, se pa predrami ob klicu na pomoč. Impulz, ki ga spravi v pogon in naredi, kar je v danem trenutku najbolj pomembno. Vstane in zapusti dom in odhiti v neznano, da bi pomagal sočloveku v nesreči.« Da je temu res tako, je pritrdil tudi član upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije in predsedujoči regijskemu svetu Franjo Bukovec: »Ne gledamo na barvo kože, premoženjskeo stanje, vero ali politično prepričanje. Delo opravljamo brezplačno. Tega plemenitega dela ne moreš opravljati, če za to nisi rojen in ta vrlina ti mora biti položena v zibelko. S tem se rodiš!«

Zaradi te srčne kulture je društvo obstalo 110 let. Zagotovo je imelo tudi težke trenutke, a je težave vedno znalo prebroditi in se danes izoblikovati v moderno gasilko enoto. Benjamin Svenšek, poveljnik Gasilske zveze Vrhnika, je o društvu našel same pohvalne besede: »Operativno pripravljenost zagotavljajo zelo dobro usposobljeni člani in članice, na preventivnem področju opravljajo svojo nalogo in obveščajo sokrajane. Na področju dela z mladino je PGD Bevke eno od vodilnih društev v GZ Vrhnika, kar je zagotovilo svetlo prihodnost operativne enote in društva.« Društvenega doprinosa v lokalni skupnosti niso spregledali tudi na občini. Podžupan Jože Malovrh je v županovem imenu dejal: »Delovanje in človekoljubna pomoč sta nekaj plemenitega. Tega niso mogli preprečiti niti najhujši dogodki, kot so vojne. Ves čas ste se razvijali in sledili novim zahtevam. Vaše društvo odlikuje veliko srčnih in zagnanih članov, ki nosijo gasilstvo v sredini svojih src. Bodimo ponosni nanje!«

Na slovesnosti so podelili tudi najvišja gasilska priznanja. Priznanje GZ Slovenije, plamenico 3. stopnje, sta prejela Stanko Keršmanc in Nika Zibelnik, druge stopnje Andrej Keršmanc. Prav posebni priznanji pa je prejelo tudi društvo, in sicer bronasto plaketo Gasilske zveze Slovenije ter srebrni znak Civilne zaščite Slovenije iz rok poveljnika lokalne CZ Petra Rodiča.

Več priznanj je bilo podeljenih 15. avgusta, na slavnostni seji društva v kulturnem domu v Bevkah. Med drugim velja omeniti, da je priznanje za 70 let delovanja v gasilskih vrstah prejel Milan Zupančič, za 60 let pa Janez Lenarčič. Plaketi gasilskega veterana sta prejela častni predsednik PGD Bevke Vinko Keršmanc in dolgoletna računovodkinja Tončka Per. Ob tej priložnosti so izdali tudi zgodovinski zbornik, v katerem so poleg društvene kronike natančneje popisali zadnjih pet let delovanja.

Po končani gasilski paradi je sledila veselica za Ansamblom Banovškom. Poskrbljeno je bilo za srečelov, palačinke, otroški kotiček in za vse tiste drobne radosti, ki pri gostih ohranijo veselico še dolgo v lepem spominu. Upajmo, da je taka ostala tudi bevškim gasilcem in jim pomagala še en korak naprej k uresničitvi dolgoletne želje po novem gasilskem vozilu. Po načrtih naj bi zapeljal v gasilski dom že prihodnje leto.

 

Gašper Tominc, foto: GT


PGD Bevke na kratko

Na dan ustanovitve, 14. julija 1912, je društvo štelo 28 mož. Prvi gasilski dom je predstavljala skromna lesena baraka pri Tamic, kjer se je kmalu začelo odvijati tudi družabno življenje. Pet let po ustanovitvi društva je vas doživela ognjeno opustošenje (zgorelo 35 poslopij), krivec pa so bili plitki in suhi vodnjaki. Zato so gasilci leta 1928 zgradili lasten velik vodnjak s talno vodo. Sprva so si pri gašenju pomagali z ročno brizgalno, 20 let po ustanovitvi pa so kupili Fiatovo motorno brizgalno in zapravljivček za prevoz moštva. Prvo kombinirano društveno vozilo je bil IMV leta 1971, so pa že dve leti pred tem imeli robustnega Dodgea. Od začetka do danes se je zamenjalo 9 poveljnikov in deset predsednikov. Društvo je imelo enkrat samkrat predsednico, Andrejo Lenarčič, ki se ji naslednje leto izteka drugi petletni mandat. Poveljnik društva je Erik Urbanč. Trenutno največji cilj društva je nakup novega gasilskega vozila GVC-1.



Oglejte si tudi