Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

110 let Prostovoljnega gasilskega društva Bevke

Prostovoljno gasilsko društvo Bevke je bilo ustanovljeno 12. julija leta 1912 in je na dan ustanovitve štelo 28 mož. Sprva so svoje orodje shranjevali v manjši baraki, prvi gasilski dom pa je bil zgrajen v letu 1913. Gasilski dom ni bil namenjen zgolj hrambi gasilske opreme ampak se je tu odvijalo tudi družabno življenje, prirejali so veselice in igrali različne dramske igre.

 

Prva večja društvena pridobitev je bil nakup nove motorne brizgalne, ki so jo uradno prevzeli in blagoslovili ob 20.obletnici ustanovitve društva. Ne glede na vojno situacijo ali druge dogodke delo v PGD Bevke ni nikoli zamrlo. Prvotni gasilski dom se je tekom svojega delovanja večkrat obnavljalo in dograjevalo. Prav tako se je društvo razvijalo tudi na področju pridobivanja opreme in nakupa vozil. Leta 1969 je bila kupljena motorna črpalka Rosenbauer, kasneje istega leta pa tudi rabljeno gasilsko vozilo Dođge. Slednjega je zaradi prevelike porabe goriva hitro zamenjalo novo vozilo – kombi IMV Austin (1971), ki je bilo slavnostno sprejeto ob 60.letnici društva, skupaj z razvitjem prapora. Ker pa je društvo ves čas želelo svoje posredovanje na intervencijah še izboljšati je leta 1987 s pomočjo OGZ Vrhnika kupilo novo orodno vozilo TAM 80 T5. Želja po pridobitvi avtocisterne se je uresničila leta 1989, ko so bevški gasilci in vaščani zaključili s predelavo rabljenega tovornega vozila Petrolove cisterne.

 

Gasilsko društvo se je neprestano razvijalo in bogatilo zato se je zanetila želja po gradnji novega in večjega gasilskega doma. Odločitev se jim je uresničila, ko so se krajani na referendumu odločili za samoprispevek. Skupaj s krajevno skupnostjo je bil oblikovan gradbeni odbor, pridobilo se je potrebno dokumentacijo in se leta 1998 tudi pričelo z gradbenimi deli. Nove prostore s fasado in kipcem sv. Florjana so slovesno prevzeli ob 90 letnici leta 2002. Celoten projekt z dokončno ureditvijo vse potrebne dokumentacije, ureditvijo gasilske učilnice pod projektom ZID in nakupom zemljišča ter ureditev parkirišča pa je bil zaključen leta 2011.

 

PGD Bevke se skozi celotno svojo pot trudi in želi slediti standardom ustreznega ukrepanja na gasilskih intervencijah in pomoči krajanom ob morebitnih nesrečah zato je vedno skrbelo za razvoj svoje potrebne opreme. Leta 2006 so prevzeli novo orodno vozili GVC 16/25, ob 100. obletnici delovanja pa so slavnostno sprejeli še novo gasilsko vozilo GVM-1.

 

Ker pa je društvo ponosno tudi na vso opremo, ki so jo uporabljali njihovi predniki se člani lotijo tudi popolne obnove le teh, nato pa jih hranijo v vitrini gasilske garaže, ki sedaj predstavlja že pravi društveni muzej. Nanj so člani in članice še posebej ponosni.

 

Niso pa vozila edino, kjer se društvo razvija. Mladina PGD Bevke se je s pomočjo odličnih mentorjev z leta v leto večala in posegala po najboljših rezultatih. Večkrat so v vas prinašali tudi nazive državnih prvakov in podprvakov s čimer je bil poplačan ves trud, ki so ga vložili na mladinskih gasilskih vajah. Tudi operativno področje ni nikoli počivalo. Kljub manjšim številom intervencij so fantje in dekleta vedno znova krepili svoje znanje na delovnih torkih. Kjer se redno srečujejo in tedensko urijo na različnih vajah, spoznavajo novo opremo, utrjujejo že osvojeno znanje in se udeležujejo večjih vaj v društvu in sosednjih društev.

 

Delo gasilca pa je poleg izurjenosti tudi skrb za gasilske prostore zato se člani večkrat lotijo različnih popravil in obnovitvenih del. Klet, ki je bila včasih namenjena shranjevanju različne opreme je danes prava gasilska delavnica za shranjevanje nekaterega orodja in popravilo le tega. Prav tako so s svojim znanjem prenovili in obogatili garderobo za shranjevanje intervencijskih oblek.  Zaradi večje potrebe po prostoru je društvo leta 2018 kupilo ladijski zabojnik, ki stoji na začetku parkirišča in kamor lahko danes shranjujejo opremo, ki se je ne potrebuje pri vsakodnevnem delu v gasilskem domu.

 

Tudi članice so v društvu zelo aktivne. S svojo prisotnostjo znajo vedno poskrbeti za številne dejavnosti, ki so včasih povsem samoumevne. Prav zaradi pridnih članic sta gasilska domova vedno skrbno urejena. Znajo pa si vzeti tudi čas zase in se podati na zanimive izlete, kje spoznavajo različne dejavnosti, med njimi tudi gasilstvo po Sloveniji. Neprestano se rojevajo nove ideje, ki društvo vodijo po uspešni poti.

 

Ne glede na razmere s katerimi se srečujemo v zadnjih leti, društvo nikoli ni opustilo svoje dejavnosti. Ko smo bili zaradi številnih ukrepov primorani zapustiti gasilski dom in se srečevati zgolj na daljavo, smo to tudi uspešno izvedli. Ko se je situacija nekoliko izboljšala pa smo  nadaljevali s srečanji v gasilskem domu, ob upoštevanju vseh potrebnih varnostnih ukrepov. Trenutno je ena izmed glavnih ciljev društva zamenjava starega gasilskega vozila GVC 16/25 z novim GVC 1. Zadnjih nekaj let se člani trudimo z zbiranjem finančnih sredstev kot tudi pridobivanjem dokumentacije o željenem tipu vozila. V začetku leta 2022 so sanje postale resničnost, saj je vodstvo podpisalo pogodbo z dobaviteljem in nadgraditeljem novega vozila za PGD Bevke.

 

Tako se je leto v katerem društvo praznuje svojo 110.obletnico pričelo z velikim uspehom. 110 let delovanja društva je resnično visok jubilej na katerega smo ponosni prav vsi krajani. Ob prazniku gasilskega društva člani pripravljamo in oblikujemo zbornik, s katerim želimo predstaviti delovanje društva na prav poseben način. Zato se izdaje tega zbornika neizmerno veselimo. 

Visoko obletnico društva bomo počastili na Slavnostni akademiji, ki bo 15. avgusta in na slovesnosti z gasilsko parado in veselico dne 20. avgusta. Dobra hrana in pijača sta zagotovljeni. Za glasbeno spremljavo pa bo poskrbel ansambel Banovšek. Vabljeni v našo družbo.

 

PGD Bevke je sicer manjše društvo, ki pa v sebi nosi veliko srčnih in zagnanih članov, ki gasilstvo resnično nosijo v svojem srcu. Lahko smo ponosni prav na vsakega izmed njih, ki doprinese svoj delček v mozaik, ki predstavlja gasilstvo v Bevkah.

 Petra Dolinar, tajnica PGD Bevke

Oglejte si tudi