Logo MojaObčina.si
JUTRI
3°C
-3°C
SOB.
2°C
0°C
Oceni objavo

Prejeli smo: Občina v centru Vrhnike pod ceno prodala zgradbo, v kateri bi bila lahko socialna stanovanja ali medgeneracijski center

Na naslovu Tržaška 24 je v poslovnih prostorih nazadnje domoval del uprave IUV, prostore pa je po propadu podjetja kupila Občina Vrhnike. Zgradba ima  772 m2 uporabne površine. Občina je tam želela urediti vrtec, a je naletela na nasprotovanje stanovalcev bloka, ki se drži zgradbe.

Po letih neuporabe je bil poleti 2020 predstavljen projekt javno-zasebnega partnerstva, po katerem bi občina objekt   zasebnemu partnerju, ki bi ga prenovil, v zameno pa bi občini ostali dve stanovanji. Promotor tega zasebnega partnerstva je bilo podjetje Gordeja d.o.o. Na 10. redni seji, 24. 9. 2020, predlog ni dobil zadostne podpore, od tedaj pa javnost o ravnanju občine s to nepremičnino ni bila obveščena.

Letos pomladi pa so bili na vrata sosednjih stavb izobešeni napisi, na katerih piše, da je novi lastnik opisanega objekta Gordeja d.o.o., ki naj bi po 4.4. 2022 začelo s prenovo objekta.

Iz informacij javnega značaja je razvidno, da je občina prodala objekt na javni dražbi 3. 1. 2022 in da ga je prodala le za 1000€ več od izklicne cene, ki je bila okoli 296.000€. Pri tem se porajajo vprašanja:

-          Zakaj o tem ni bil obveščena javnost niti občinski svet?

-          Kako je lahko cenilec za 772 m2 uporabne površine objekta v centru Vrhnike določil tako nizko ceno, okoli 400€ z kvadratni meter v času izredno visokih cen nepremičnin? Ali je pri tem prišlo do oškodovanja družbenega premoženja?

-          Ali je bil drugi dražitelj zgolj fiktiven, da je dražba uspela (za veljavnost dražbe morata biti vsaj dva dražitelja), saj sploh ni poizkušal dvigovati cene?

-          Zdi se, da je Gordeja d.o.o.  postala dvorni izvajalec prenovitvenih del in sedaj prenavlja tudi Rokodelski dom. Je to nagrada za zlatega sponzorja ali je sponzorstvo cena za ugodne posle z občino in ZIC-em?

 

Najpomembnejše pa je to, da bi občina na izredno dobri lokaciji v središču Vrhnike prostore lahko  uredila v socialna stanovanja, medgeneracijski center ali prostor za srečevanje starejših. Županove izjave, da za to ni denarja so relativne, saj občina načrtuje večmilijonska investiranja v Športni park. Prav tako ni poskusila pridobiti sredstev iz stanovanjskega sklada.

To, da se občina odpove objektu na takšni lokaciji za tako malo denarja in ob nerešenih vprašanjih medgeneracijskega centra ter ob možnosti ureditve socialnih stanovanj je po naši oceni popolnoma negospodarno in škodljivo.

Dejstvo pa je, da so stanovanja izredno draga in da jih je premalo. Socialna stanovanja pa so le del reševanja socialnih stisk.

Občina mora delovati v dobrobit vseh, ne le dobrih poslovnih partnerjev trenutne oblasti!

 

Marko Močnik in LO Levica Vrhnika


Odgovor g. Daniela Cukjatija, župana občine Vrhnika


OBČINSKI SVETNIK LEVICE JE GLASOVAL PROTI IZGRADNJI SOCIALNIH STANOVANJ, SEDAJ LOKALNI ODBOR LEVICE OČITA OBČINI, DA JIH NI NAREDILA

Občina Vrhnika je imela več kot 20 let v lasti objekt na naslovu Tržaška 24. Po neuspeli obnovi objekta za potrebe vrtca v času župana Riharja, je občina večkrat neuspešno prodajala objekt. Po dveh desetletjih propadanja objekta, sem kot župan predlagal obnovo objekta za potrebe socialnih stanovanj. Zaradi velikega finančnega vložka sem predlagal javno-zasebno partnerstvo. Občina bi participirala star objekt, zasebnik pa bi zgradil stanovanja. Po končani obnovi, bi občina pridobila nekaj socialnih stanovanj, nekaj zasebnik. Koliko, bi bilo znanega šele po končanju razpisa javno-zasebnega partnerstva. Tukaj popravljam gospoda Močnika. Iskanje promotorja je namenjeno raziskavi trga ali je takšna oblika sploh zanimiva za potencialne investitorje. Večina občinskih svetnikov, med njimi tudi svetnik Levice, ni bila naklonjena takšni rešitvi. Občina je tako odstopila od javno-zasebnega partnerstva ter ponovno pristopila k prodaji objekta. Izvedla je javno dražbo. Na javno dražbo, že ime govori o javni, se lahko prijavi vsakdo, kateremu je cena sprejemljiva. Tudi člani levice. Za dražbo se je zanimalo več posameznikov, na koncu sta se prijavila dva interesenta.

(V kolikor Občina želi prodati posamezno nepremičnino, mora biti le ta uvrščena v načrt razpolaganja stvarnega premoženja, ki je javno dostopen. Sam načrt potrdijo legitimno izvoljeni predstavniki ljudstva, torej občinski svetniki. Takšen postopek predpisuje slovenska zakonodaja. Pred prodajo je bilo izvedenih več cenitev objekta. Cenitev izvede sodno zaprisežen cenilec in ne Občina). Se pa popolnoma strinjam s svetniško skupino Levice, da so se cene stanovanj zvišale. Cene stanovanj so v veliki meri odvisne od kvalitete okolja. Bolj kvalitetno je okolje, višje so cene stanovanj.

Levica se tudi sprašuje ali je podjetje Gordeja d.o.o. postalo hišno podjetje Občine. V odgovor lahko samo objavimo javno dostopen spisek nekaterih podjetij, ki so v tem mandatu (od decembra 2018 dalje) izvajali občinske projekte.

 

VG5 d.o.o.

1.005.078,79 €

TRGOGRAD D.O.O.

897.592,14 €

KOLEKTOR CPG D.O.O.

659.447,89 €

"MIVŠEK" RAJKO MIVŠEK s.p.

554.902,19 €

TIPO investicijske gradnje d.o.o.

474.804,24 €

MKERŠMANC d.o.o.

356.896,38 €

GABRIJEL POLAK s.p.

326.497,45 €

HIDROTEHNIK d.o.o.

264.662,54 €

TERA NOVA d.o.o.

261.392,53 €

PIRC GRADNJE d.o.o.

203.574,45 €

GORDEJA d.o.o.

160.702,15 €

 

Očitati podjetju, da del svojih prihodkov nameni lokalni skupnosti za izvedbo javnih prireditev ali za postavitev drsališča ali za delovanje društev, je smešno.

V skrbi za nevladne organizacije in v skrbi za druženje občanov vseh starostnih skupin je občina občanom, za izvajanje programov, namenila bivši Rokodelski dom. To je bilo predstavljeno tudi na okrogli mizi v času sprejemanja Strategije razvoja občine 2030.

 

Daniel Cukjati, župan

Oglejte si tudi