Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Občina ni dala soglasja, trgovine verjetno ne bo

Vrhnika, 9. marec – Na seji občinskega sveta se je znašla tudi točka o soglasju služnosti na uvozno cesto do propadajočega objekta nekdanje menze Blagajana pri Kulturnem centru Vrhnika, kjer zasebni investitor želi graditi trgovino Spar. Občinski svet je ustanovitev služnosti v korist investitorja zavrnil, s tem pa je najverjetenje tudi pokopan projekt trgovine.

Zasebni investitor na omenjeni parceli pri Kulturnem centru Vrhnika pripravlja projektno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja za trgovinski objekt Spar (najmanjša Sparova trgovina, cca 600 m2 prodajne površine). Investitor je na občino vložil vlogo za ustanovitev služnosti za dostop do predvidene nove trgovine preko tam že obstoječe občinske ceste, ki se priključuje na Tržaško cesto.  Župan Daniel Cukjati je pojasnil, da v projektu vidi pluse in minuse, občinski svet pa naj se odloči ali se služnost podeli ali ne. Med pluse šteje, da bo območje z novim objektom urejeno, da se bo center razbremenil del prometa, ki se sicer odpravlja v trgovine na vzhodnem delu Vrhnike in da je investitor izrazil pripravljenost, da investira v Biciklanc. Med minusi pa je izpostavil povečanje prometa okoli šole, umestitev komercialnega objekta na vhodu v mesto in pa izguba prostora za morebitno širjenje šole. Po njegovem bi lahko Kulturni center Vrhnika postal tretja osnovna šola, ki pa za to potrebuje dovolj prostora za strateško širitev. Dejal je še, da je občina že ponudila lastniku zemljišča, da odkupi parcelo, a je slednji to možnost zavrnil, ker naj bi bila ponujena cena občine prenizka.

Občinski svetniki in svetnice so večinoma delili županovo razmišljanje. Občinski svetnik Peter Pikl (Svoboda), ki je tudi predsednik KS Vrhnika – Vas, kamor sodi omenjeno zemljišče, je dejal, da si krajevna skupnost želi trgovine, a da je na prvem mestu prometna varnost okoli šole. Pozval je, da bi se v bodoče našel prostor za trgovino nekje ob Idrijski cesti. Benjamin Leskovec (1890) je menil, naj omenjeno zemljišče kupi občina, Doman Blagojević (Zeleni Slovenije) in Ožbe Šteblaj (1890) sta bila prepričana, da trgovina že iz pedagoških pogledov ne sodi zraven šole. Mirko Antolović (SDS) je problematiziral prometno varnost okoli šole, ki bi nastala z odprtjem trgovine. Marjan Geohelli (Vesna) pa je dejal, da bi mu bil na tem območju »ljubši kulturni milje« kot trgovina, a da tudi slednja ni tako slaba kombinacija s knjižnico, ter da bi nemara počakali na investitorjevo prometno študijo območja.
Občinski svet se je na koncu odločil, da zavrne vpis služnosti in s tem najverjetneje tudi pokopal projekt nove trgovine.

 

Gašper Tominc

Oglejte si tudi