Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Ob 30. obletnici ustanovitve enote za komunikacijske in informacijske sisteme Slovenske vojske

6. julija 2022 je v Vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki potekala slovesnost ob dnevu Enote za komunikacijske in informacijske sisteme (EKIS) Slovenske vojske. Kot dan enote je izbran 6. julij 1992, ko so v takratno 104. četo za telekomunikacije (čtk) Republišega štaba Teritorialne obrambe Republike Slovenije sprejeli prve vojake na služenje vojaškega roka.
Služenje vojaškega roka je trajalo sedem mesecev z možnostjo skrajšanja za en mesec, kar je bilo pravilo za vse generacije. 104. čtk je leta 1996 prerasla v 11. bataljon za zveze (BZV) GŠSV, kasneje še v 11. bataljon za zveze in elektronsko bojevanje ter nazaj v 11. bataljon za zveze, da bi leta 2012 bila enota preimenovana v današnjo EKIS.

Slovesnosti so se udeležili sedanji in nekdanji pripadniki EKIS ter predstavniki Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, Generalštaba Slovenske vojske, OZZVVS in OZSČ Vrhnika-Borovnica, društva Vezist in ostali gostje. Še posebej pa so bili ob 30. obletnici ustanovitve vabljeni prvi pripadniki iz 104. čtk, ki so delo v tej enoti začeli v letu 1992.

Poveljnik EKIS, podpolkovnik Anton Pakar, je na začetku pozdravil vse prisotne in nadaljeval: »Ob zadnjem Dnevu enote sem na tem mestu govoril, da je EKIS enota, katera je na delovanju 24/7, 365 dni na leto. Danes bom tem številkam dodal, neprekinjeno 30 let. 30 let se neumorno trudimo zagotavljat pogoje za uspešno vodenje in poveljevanje poveljnikom na vseh nivojih, od strateškega do taktičnega. Čeprav naloga nemalokrat presega poslanstvo enote, so viri omejeni, se vsakega izziva lotimo odgovorno in zavzeto, z zavedanjem, kako pomembno delo opravljamo. Pri tem uspešno sodelujemo s pripadniki rodu tudi v drugih enotah in v tem vidim veliko prednost. Na sodelovanju, izmenjavi znanj in izkušen moramo graditi tudi v prihodnje. Veseli me, da poleg rednega dela najdemo čas tudi za ostale aktivnosti in s tem kažemo bojevniški karakter enote. Rezultati, ki jih dosegamo na tekmovanju oddelkov SV, strelskih in športnih tekmovanjih, so zavidanja vredni.

Z nami danes so tukaj tudi pripadniki 104. čtk, pripadniki ki so pričeli to našo tridesetletno pot, pot ki se bo nadaljevala naprej. Na dosedanji poti se je enota večkrat preoblikovala, preimenovala in se bo tudi v prihodnosti, kar pa je pozitiven odziv na spremembe v okolici. Glede na hitre spremembe na vseh družbenih področij lahko pričakujemo, da bo teh preoblikovanj še več. Ne glede na to, kako se bo enota v prihodnje imenovala, kake velikosti oziroma strukture bo, se njeno poslanstvo bistveno ne bo spreminjalo. Pred nami so novi izzivi, uvajanje novih tehnologij, borba v kibernetskem prostoru. Znanje in inovativnost je ključ do uspeha.

Naj se na koncu iskreno zahvalim vsem pripadnikom 104. čtk, 11. BZV, oziroma vsem ki ste s svojim delčkom pripomogli v mozaiku uspeha enote. Posebna zahvala pa gre vam pripadnice in pripadniki EKIS, za vse dosedanje predano, zavzeto in profesionalno opravljeno delo. Negujte medsebojne odnose in prenašajte ta pozitiven duh na mlade rodove.

Srečno, zelene baretke!«

Slavnostni govornik, upokojeni brigadir SV Martin Jugovec in podpredsednik Zveze slovenskih častnikov, je kot prvi in edini poveljnik 104. čtk ter prvi poveljnik 11. bataljona za zveze nagovoril prisotne z naslednjimi besedami: »Ja, res je že minilo 30 let, ko nas je 12 začelo delati v tej enoti na začetku julija 1992. To so bili:

-              inštruktorji-poveljniki oddelkov (6): Tomaž Švara, Boštjan Berglez, Sandi Ražman, Matjaž Irgl, Damijan Kelenc in Gregor Sitar;

-              podpora (3): Branko Flis, Ivan Zalar in Ante Bauk;

-              poveljnika vodov (2): Boris Cimprič in Aleš Marič, kasneje tudi poveljnika 11. BZV

-              vodstvo (2): Milan Korbar in Martin Jugovec;

-              do konca leta 1992 pa so se nam pridružili še (3): Brane Petrovič, Branislav Kocjan in Slavko Celarc.

Poleg že omenjenih so bili poveljniki 11. BZV oz. EKIS še Zoran Jankovič, Stanislav Šantelj, Marko Košir, Andrej Svetanič in Samo Flisek.

Žal vsi danes niso z nami zaradi službenih ali osebnih obveznostih, so se pa vsi odzvali in nam želijo prijetno druženje in obujanje spominov.

6. julija smo že sprejeli prve vojake veziste na enovito služenje vojaškega roka. Zato je tega dne tudi dan vaše enote. Samo en teden časa smo imeli na voljo, da smo zbrali vsa potrebna materialna sredstva in opravili vse priprave za začetek dela enote in usposabljanja vojakov. V prvem letu dela je bila naša glavna naloga usposabljanje vojakov, v naslednjih letih pa so nam bile dodeljene nove in nove naloge, kot je vzdrževanje zvez na osrednih vajah TO in kasneje SV, šolske zveze, vzorčne vaje, varovanje objektov, zagotavljanje delovanja stacionarnih telekomunikacijskih objektov in zvez, vzdrževanje sredstev zvez, specialistično usposabljanje vezistov v Šoli za podčastnike in častnike, sodelovanje v mednarodnih aktivnostih, sodelovanje v različnih razvojnih projektih na področju KIS ter vse do nalog, ki jih opravljate danes.

Pri vseh teh nalogah smo sodelovali s takratno Upravo za telekomunikacije MO, ki sta jo vodila Stanislav Praprotnik in kasneje Tine Brajnik, oba danes z nami, in Službo za informatiko MO, ki sta kasneje združeni v današnjo Službo za informatiko in komunikacije MO, ki jo že dolgo časa vodi Viktor Sterle, in je danes prav tako z nami, sodelovali pa smo tudi s takratnim Tehničnim zavodom MO. Vse te naše aktivnosti pa je strokovno usmerjal Odsek za zveze RŠTO, ki ga je takrat vodil žal že preminuli Franc Kokoravec. Z nami pa je danes iz te sestave upokojeni polkovnik Franci Knaflič. Sektor J6 GŠSV, ki je naslednik takratnega Odseka za zveze RŠTO, danes vodi polkovnik Samo Flisek. Polni entuziazma in dobre volje ter pripravljenosti za delo smo v danih okoliščinah uspešno opravljali svoje naloge.

Od 16 pripadnikov 104. čtk RŠTO iz leta 1992 jih je 7 še vedno v aktivni službi v SV in MO, 3 so si zaposlitev našli zunaj obrambnega sistema, 6 pa nas je že upokojenih. V SV pa so zaposleni tudi trije, ki so bili na služenju vojaškega roka leta 1993. Med temi je bil tudi Primož Logar, ki je danes prav tako z nami.

V imenu vseh nas iz leta 1992 se zahvaljujem poveljniku EKIS za možnost srečanja ob 30. obletnici ustanovitve 104. čtk RŠTO, vam, današnjim pripadnicam in pripadnikom EKIS SV pa čestitam ob vašem prazniku in vam želim uspešno opravljanje nalog, kjerkoli že to je, saj lahko rečemo, da svoje naloge opravljate in podpirate delovanje posameznikov in enot SV dobesedno po celem svetu, tj. v Sloveniji, na MOM, na mednarodnih vajah, v mednarodnih organizacijah in poveljstvih ter vojaških diplomatskih predstavništvih. Delo na področju KIS je vedno polno izzivov, ki jih poskušate čim bolj uspešno rešiti. Zagotovo vam novih izzivov tudi v prihodnosti ne bo nikoli zmanjkalo, kar dobro veste tudi sami. Najbolj uspešni pa ste takrat, ko nihče ne ve za vas, oz. vas nihče ne išče, ker vse s področja KIS, kar je načrtovano, deluje.

In za konec, srečno zelene baretke, srečno nekdanji pripadniki te enote, srečno gostom in Slovenski vojski ter srečno Sloveniji".

Poveljnik EKIS je v nadaljevanju zaslužnim pripadnikom enote vročil tudi priznanja za uspešno in dolgoletno delo v enoti.  Po zaključeni slovesnosti smo tisti iz leta 1992 in gostje nadaljevali druženje ter obujali lepe spomine v organizaciji »Društva vezistov in radioamaterjev – Vezist« iz Zveze slovenskih častnikov na lokaciji nam znane "vikendice" in v Starem malnu pri Vrhniki. Vsi udeleženci so prejeli spominski kovanec ob 30. obletnici ustanovitve 104. čete za telekomunikacije RŠTO. Ostali iz leta 1992 pa bodo prejeli ta kovanec ob prvem srečanju s svojim nekdanjim poveljnikom.

 

 

Martin Jugovec

Poveljnik 104. čtk RŠTO in upokojeni brigdir SV

Oglejte si tudi